Terapie - comedie în luna lui Brumar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Casa de Cultură

Terapie - comedie în luna lui Brumar

Cultură 06 Noiembrie 2014 / 00:00 736 accesări

Trei comedii savuroase, perfecte pentru a alunga monotonia din serile lungi de toamnă, se regăsesc, luna aceasta, pe agenda culturală a Casei de Cultură a Sindicatelor. Actori unul și unul, neîntrecuți în arta comediei, fiecare cu stilul său bine definit - George Mihăiță, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Alexandru Bindea, Valentin Teodosiu, Marius Florea Vizante și mulți ani - vor fi amfitrionii unor adevărate regale teatrale. Ei vor demonstra prin prestațiile lor artistice ceea ce spunea Charlie Chaplin - „O zi în care nu ai râs este o zi pierdută”. Acesta este și motivul pentru care constănțenii nu trebuie să piardă întâlnirea cu comedia, chiar dacă uneori ea are și accente amare, ca-n viață, numai că aici balanța va înclina spre latura luminoasă a existenței.

„PĂI... DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?” Acesta este titlul spectacolului propus pentru seara de 13 noiembrie, de la ora 19.00. Vor dialoga, așa cum făceau Ilie Moromete și Țugurlan în Poiana lui Iocan, actorii Marcel Iureş şi George Mihăiţă, ascultând de indicațiile regizorale ale lui Alexandru Dabija. Autorul scenariului este Cătălin Ștefănescu, inspirat de „Moromeții” lui Marin Preda, un motiv în plus ca spectacolul să fie bun „garantat 100%”.

„Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are „casă la țară”. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când „intri în manuale”. Sau când breasla te tot propune la Premiul Nobel. Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act (n.r. spectacolul „Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?” este o producție a Teatrului Act) o piesă cu țărani. Și uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvântul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”, spune regizorul Alexandru Dabija. Tichetele pentru acest spectacol se găsesc la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor, la prețul de 80 de lei.

„DINEU CU PROȘTI” Pe 17 noiembrie, de la ora 19.00, constănțenii sunt invitați la... dineu, pentru a urmări o comedie franțuzească, în ritm alert, cu replici sprințare care debordează de umor sănătos, cu certă valoare terapeutică. Este vorba despre „Dineu cu proști”, o piesă scrisă de Francis Veber și regizată de Ion Caramitru, o comedie pe care o vezi și o revezi fără să te plictisești. În distribuție se regăsesc actorii: Ion Caramitru, Teodora Mareș, Alexandru Georgescu, Horațiu Mălăele, Dorin Andone / Tomi Cristin, Medeea Marinescu și Alexandru Bindea. Rolul „prostului” oficial va fi interpretat de inconfundabilul actor Mălăele. Biletele pentru acest spectacol au prețuri de 80 și 100 de lei.

REÎNTOARCEREA LA CARAGIALE A doua zi după „Dineu”, pe 18 noiembrie, de la ora 19.00, publicul tomitan este așteptat să purceadă în căutarea... „Scrisorii pierdute”. Actuală, savuroasă și tragicomică, faimoasa piesă a lui Caragiale a fost transpusă în scenă de Alexandru Dabija. „Scrisoarea pierdută” reprezintă un prilej pentru public de a reasculta replici celebre, dar și de a-i revedea pe actorii George Mihăiță și Marcel Iureș, unul întruchipându-l pe Agamemnon Dandanache, iar celălalt pe Nae Cațavencu. Din distribuție mai fac parte actori precum Marius Florea Vizante, Valentin Teodosiu și Dorina Chiriac. Biletele pentru acest eveniment se găsesc la sediul Casei de Cultură, la prețurile de 80 și 100 de lei.

Taguri articol


12