Terapie de primăvară prin muzeele constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Itinerar cultural pentru sărbătoarea sufletului

Terapie de primăvară prin muzeele constănţene

Cultură 22 Aprilie 2011 / 00:00 604 accesări

Nimic nu poate fi mai plăcut, în zi de sărbătoare sau când ai o clipă de tihnă şi vremea frumoasă te îmbie la o plimbare, decât să faci o incursiune prin cultura şi arta spaţiului de care aparţii, pentru a-ţi purifica sufletul prin frumos. Pentru această terapie specială, antidot la kitsch şi plictiseală, există muzeele. Pentru elevii şi tinerii aflaţi în vacanţă, dar şi pentru cei care nu sunt prinşi în „febra” ultimelor pregătiri pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, unele muzee constănţene îşi ţin uşile larg deschise, şi în aceste zile, premergătoare luminosului praznic.

Plecând din centru, din zona Miga şi până în Piaţa Ovidiu, luând-o apoi pe strada Traian, la Muzeul Marinei Române, constănţeanul iubitor de frumos, care porneşte de acasă cu inima deschisă şi cu dorinţa de a face abstracţie de prost gust şi grotesc, are ce vedea. Aşadar, un posibil itinerar muzeistic ar avea ca punct de plecare Muzeul de Artă. Pe lângă valoroasele picturi şi sculpturi reprezentative pentru arta modernă şi contemporană - Grigorescu, Tonitza, Pallady sau Luchian - iubitorul de frumos îşi poate delecta privirea şi cu două expoziţii temporare speciale, una de fotografie, situată la etajul al III-lea, în sala „Alexandru Ciucurencu”, intitulată „Anul 2010” şi alta de pictură, „Zidurile memoriei”. Ultima poartă semnătura plasticianului bucureştean Dan Constantinescu şi este reprezentativă pentru perioada sărbătorilor pascale pe care creştinii o traversează în aceste zile. Instituţia este deschisă, astăzi, între orele 09.00-17.00, iar mâine, până la ora amiezii şi se va redeschide, potrivit programului, miercuri.

Următorul popas cultural-educativ va avea loc la Muzeul de Artă Populară, o instituţie etalon pentru spaţiul cultural dobrogean. Doritorii pot vizita frumoasele exponate, reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării. De asemenea, ei pot „păşi” în locuinţa ţăranului român pregătită de sărbătoare, prin intermediul expoziţiei „Sărbătoarea Paştelui în satul tradiţional”. Ouă încondeiate şi icoane pe sticlă autentice, cu tematică pascală, vor întregi atmosfera de sărbătoare. Muzeul va fi închis doar duminică şi luni, vizitarea făcându-se în celelalte zile ale săptămânii, între orele 09.00-17.00.

În Piaţa Ovidiu, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie îi îmbie pe turiştii veniţi de pe croaziere, dar şi pe constănţenii de toate vârstele, să intre şi să descopere comorile scoase din pământul ars de soare al Dobrogei. Instituţia va fi închisă şi duminică, urmând să se deschidă pentru publicul larg miercuri, de la ora 09.00 până la 17.00.

Muzeul Marinei Române, unicat prin specificul său, va fi închis în aceste zile, dar îi aşteaptă pe vizitatori să-i treacă pragul în celelalte zile, de marţi până duminică, în intervalul orar 09.00-17.00.

Taxa de intrare la muzeele constănţene este 2, 5 şi 6 lei.

Taguri articol


12