SPORTUL ECVESTRU, MIJLOC ÎN PROCESUL DE EDUCAŢIE Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa şi Asociaţia de Agrement şi Sporturi Ecvestre „Hippolita” au organizat, sâmbătă, demonstraţii cu copii practicanţi de la două şcoli de echitaţie (Şcoala de echitaţie din cadrul CMSN şi Clubul ecvestru „Azamour (Ploieşti)” şi de la Şcoala specială nr. 2 Constanţa. Evenimentul a avut ca scop promovarea sportului ecvestru în rândul copiilor, ca mijloc în procesul de educaţie şi alternativă de petrecere a timpului în aer liber. Pentru copiii cu dizabilităţi de la şcoala specială, scopul iniţiativei a fost ca ei să beneficieze de un altfel de tratament: hipoterapia. Din spusele specialiştilor, această terapie este printre puţinele care se desfăşoară în aer liber, alături de alţi copii, şi aduce beneficii sub aspectul abilităţilor de socializare, relaţionare şi asigură un mediu în care copiii cu dizabilităţi se simt utili. „Protocolul pe care îl avem încheiat, prin intermediul Consiliului Judeţean Constanţa, cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi cu Asociaţia Hippolita ne permite să susţinem gratuit, pentru copiii cu dizabilităţi, un program de reintegrare în societate prin hipoterapie. După primele două luni, programul îşi arată deja roadele”, a declarat directorul general CMSN, Adrian Mînăstireanu. El a susţinut că evenimentul de sâmbătă a fost prima demonstraţie dintr-o suită pe care organizatorii le vor organiza lună de lună, exceptând perioada sezonului rece.
BENEFICIARII PROGRAMULUI Copiii de la şcolile de echitaţie au ajuns deja să participe la concursuri naţionale. „Ne lăudăm deja cu o domnişoară care, anul trecut, a început tainele echitaţiei aici, iar acum participă în campionatul naţional de obstacole”, a mai spus Mînăstireanu. O altfel de evoluţie, dar prin terapie, au avut-o şi copiii cu dizabilităţi care au participat la proiectul derulat la CMSN. După doar două luni de hipoterapie, părinţii lor spun cu mâna pe inimă că cei mici au înregistrat progrese uriaşe. „Ultimele luni de terapie au însemnat un pas înainte. Cel mai important lucru este că îşi doreşte să se suie pe cal. Asta înseamnă tot! Dacă îşi doreşte înseamnă că-i place şi că-i face bine. Acum este mai receptiv, mai bucuros, e recompensat...”, a declarat Mariana Ionescu, mama lui Dragoş, un băieţel cu dizabilităţi în vârstă de nouă ani, care a învăţat deja să călărească.
LEGĂTURA DINTRE COPII ŞI CAI Alături de copiii care au descoperit tainele echitaţiei s-a aflat şi senatorul PSD Nicolae Moga, care a fost impresionat de succesul pe care l-a avut hipoterapia în rândul copiilor cu dizabilităţi. „Trebuie să-i felicit pe cei care s-au gândit la această terapie. Este extraordinar de important să le creezi copiilor cu dizabilităţi o oportunitate de comunicare”, a declarat senatorul.