Terapii noi pentru pacienții care suferă de boala Parkinson, la SCJU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se renunţă la medicaţia orală

Terapii noi pentru pacienții care suferă de boala Parkinson, la SCJU

Sănătate 25 Mai 2017 / 18:15 2378 accesări

Una dintre cele mai cumpliute maladii ale secolului nostru şi care afectează boala bolnavului şi a familiei sale în profunzime este Parkinson. Boala Parkinson afectează aproximativ 1,4% din populația cu vârsta peste 55 ani. În România au fost diagnosticați aproximativ 72.000 de pacienți. Pacienții constănțeni diagnosticați cu Parkinson au acum șansa la o viață normală. Constanța este unul dintre puținele centre din România unde a fost implementată una dintre cele mai noi metode de tratament, în urma căreia simptomatologia bolii se ameliorează considerabil după primele 24 de ore de tratament. Noua procedură presupune renunțarea la medicația orală și administrarea acesteia, sub formă de gel, printr-un tub (PEG), direct în duoden. Inițial, pacientul este evaluat clinic, iar dacă toate constantele sunt bune, se inițiază intervenția. Pentru a stabili dacă pacientul răspunde favorabil la această metodă de tratament şi pentru stabilirea dozei înainte de a începe tratamentul cu un tub permanent, se recomandă un tub nazoduodenal temporar. Montarea şi supravegherea tubului permanent presupun existența unei echipe formate din medici neurologi şi gastroenterologi. Procedura este minim invazivă, iar perioada de spitalizare nu depășește o săptămână.

De noua metodă de tratament pot beneficia gratuit pacienții diagnosticați cu Parkinson care sunt asigurați, indiferent de vârstă. Terapia inovatoare este utilizată în doar 6 centre din țară, printre care și Constanța.

Coordonatorul programului pe regiunea Dobrogea, pentru județele Constanța și Tulcea, este medicul neurolog Docu Axelerad Any, iar echipa care se ocupă de pacienții internați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța este formată din conf. dr. Docu Axelerad Any - medic primar, neurologie, conf. univ. dr. Dumitru Eugen - medic primar, secția gastroenterologie, și ș.l. dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie.

Taguri articol


12