Comandamentul Litoral 2009 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a debutat, ieri, cu un prim control pe litoral. Echipa de control, alcătuită din preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică, vicepreşedintele ANPC, Mihai Mohaci, preşedintele Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Constanţa, Bogdan Dima, purtătorul de cuvînt al CRPC, Rodica Mocanu, alături de reprezentanţi mass-media, dar nu numai, s-a oprit la „Terasa Sultanului”, din Costineşti. Chiar dacă, la început, un reprezentant al unităţii s-a arătat extrem de indignat de prezenţa ziariştilor, încercînd să-i dea afară, într-un final, acesta s-a obişnuit cu ideea, lăsîndu-i să prezinte opiniei publice gravele nereguli depistate în unitatea cu profil alimentar. „Nu se poate aşa ceva. Roşii mucegăite, lipii expirate, carnea pentru unele preparate şi ea cu termenul de valabilitate depăşit”, aşa a început controlul comisarului şef al CRPC, Bogdan Dima, preşedintele Comandamentului Litoral 2009. Cele mai grave nereguli au fost depistate în bucătăria terasei, aici, în congelatoare, toate pachetele cu carne avînd termenul de valabilitate depăşit. „Toate produsele sînt expirate chiar şi de două săptămîni. Aceasta terasă este un mare pericol public pentru sănătatea consumatorilor. În loc ca omul să vină liniştit la terasă, să mănînce, să-şi petreacă vacanţa fără probleme, riscă să ajungă la spital din cauza produselor alimentare care pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor”, a explicat Dima. De asemenea, cei doi oficiali ai ANPC au depistat că multe dintre produsele alimentare nu aveau elemente de identificare, deci nu se ştia dacă ele mai erau sau nu în termen. Reprezentantul terasei, care nu era de naţionalitate română, a declarat răstit la autorităţi că el nu ştie să citească în limba română şi că habar nu a avut că în unitate sînt produse alimentare expirate de două săptămîni şi că aşa a depistat că a fost înşelat. Scuzele acestuia nu i-au împiedicat pe oficialii CRPC să decidă sistarea activităţii temporare a unităţii şi deterioarea tuturor alimentelor care ar fi putut să pună în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor.