Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi în valoare de 14.000 de lei și a retras de la comercializare 32 de kilograme de produse alimentare, improprii consumului uman, în urma unui control desfășurat miercuri în zonele de interes turistic de pe litoral. Conform unui comunicat al ANSVSA, au fost sancționate contravențional cinci restaurante și două unități tip fast food, cu amenzi în valoare totală de 14.000 lei, în plus fiind confiscate și retrase de la comercializare 32 de kilograme de produse alimentare, improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. "În data de 05.07.2017, inspectorii sanitari veterinari care activează în cadrul 'Comandamentul Sezon Estival 2017' au verificat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul și comercializarea produselor alimentare. În urma controalelor efectuate în zonele de interes turistic, inspectorii au constatat o serie de deficiențe, precum condiții de igienă necorespunzătoare în spațiile de lucru, etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare", se arată în comunicat.
În plus, tot miercuri, la solicitarea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța, o echipă de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat la două unități unde, în urma verificărilor efectuate și a deficiențelor constatate, a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 4.000 de lei și a retras de la comercializare 269 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Totodată, a fost eliberată o ordonanță de suspendare temporară a activității pentru o unitate tip pizzerie, se mai spune în comunicat.
Inspectorii ANSVSA vor acționa în șapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia — Vama Veche.
Tipurile de unități vizate sunt: cantinele taberelor școlare, depozitele alimentare, unitățile de tip supermarket și hipermarket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie și patiserie, beach-baruri, restaurantele și alte unități de alimentație publică, în care se prepară și se servesc alimente. Activitatea de supraveghere și control va fi sprijinită și de un autolaborator, dotat cu echipamente specializate pentru efectuarea unor teste rapide.
Pentru eficientizarea activităților de control, inspectorii ANSVSA vor participa și la acțiuni comune cu reprezentanți ai celorlalte autorități cu responsabilități în domeniu.
Inspectorii și auto-laboratorul își vor desfășura activitatea conform unui program prestabilit, dar vor prelua și vor verifica și sesizările primite din partea cetățenilor.
"În această perioadă a concediilor, siguranța alimentară a copiilor aflați în tabere sau a turiștilor aflați în vacanță pe litoral sau în stațiunile turistice este prioritară. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor vor veghea, astfel încât operatorii economici din domeniu să respecte sănătatea și confortul alimentar al cetățenilor", a declarat președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.
Terasa Vraja Mării a fost închisă de comisarii Protecției Consumatorilor, în urma neregulilor descoperite. În filmele de mai jos puteți vedea o parte dintre nereguli.
Vezi video aici:
Citește și:
Verificări în forță ale comisarilor Protecției Consumatorilor. Ce au găsit?