GHIDAJ ELECTRONIC ÎN ŞASE LIMBI Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a fost, ieri după-amiază, gazda lansării unui terminal de interactivitate, în cadrul proiectului „Destinaţii Transfrontaliere Istro-Pontice pentru Turismul Cultural”, cu finanţare şi susţinere din partea Fondului European pentru Dezvoltare Regională, precum şi din partea guvernelor celor două state riverane Dunării, România şi Bulgaria. Terminalul de interactivitate presupune dotarea instituţiei cu instrumente moderne de comunicare precum un touch-screen cu informaţii prezentate în şase limbi, despre edificiile din Dobrogea de sud (România şi Bulgaria), dar şi căşti cu ghid electronic, care îndrumă vizitatorul prin clădire şi oferă informaţii despre exponate.
Printre participanţi s-au numărat, alături de directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, cercetătorul ştiinţific dr. Constantin Chera din cadrul muzeului constănţean şi reprezentanţii de la sud de Dunăre ai proiectului de modernizare şi încurajare a turismului. Au fost astfel prezenţi directorul Centrului de Training Vocaţional din cadrul Institutului European pentru Turism Cultural EUREKA, Krassen Russev, reprezentantul Europartners Dobrici, Stefan Dimitrov şi PR-ul Muzeului Regional de Istorie din Dobrici, Ivelina Romanova.
MINAC ŞI MUZEUL DIN DOBRICI, BENEFICIARII PROIECTULUI Acelaşi sistem interactiv de comunicare a fost implementat şi la Muzeul de Istorie din Dobrici. PR-ul instituţiei muzeale din Bulgaria, Ivelina Romanova, a declarat că acesta nu este primul proiect româno-bulgar de acest gen şi că modernizarea tehnologică este realizată în paralel în cadrul ambelor instituţii. „Acesta este un element nou şi interesant pentru turiştii care calcă pragul celor două muzee. Ne permitem astfel prezentări mai eficiente şi bineînţeles, o comunicare mai uşoară cu vizitatorii”, a precizat Ivelina Romanova.
De cealaltă parte, unul dintre iniţiatorii noilor dotări din cadrul proiectului, dr. Constantin Chera, a menţionat că scopul este acela de a oferi servicii turistice moderne celor interesaţi de fenomenul cultural. „Turistul care vrea să viziteze muzeul va avea la dispoziţie căşti prin care va asculta ghidajul din muzeu în şase limbi: română, engleză, germană, bulgară, franceză şi rusă”, a declarat acesta.
În cadrul aceleiaşi conferinţe a avut loc şi prezentarea în format 3D a schitului de la Durankulak (Bulgaria) realizată de reprezentantul IT Request, Victor Păduraru, care, de asemenea, va sta la dispoziţia vizitatorilor prin intermediul noilor dotări.