„Terorică” român care ameninţa Baza americană de la Constanţa, spion DAESH

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DAESH = ISIS = Statul Islamic

„Terorică” român care ameninţa Baza americană de la Constanţa, spion DAESH

Eveniment 29 Iunie 2017 / 14:11 3372 accesări

Ibrahim, terorist de România

Ibrahim, terorist de România

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu: "A fost monitorizat pentru infracțiuni de propagandă jihadistă și salafistă. Este suspectat că a încercat și a reușit să strângă informații pentru diseminarea acestora către organizații teroriste din Europa".

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu:

Avem şi noi o ştire loco cu un potenţial terorist. Vorba unui coleg: „Acum mă simt şi eu occidental”, în condiţiile în care, în România, nici refugiaţii nu vor să se... refugieze, iar „isteria” în jurul fenomenului terorist se limitează la discuţiile în spaţiul public despre angajaţii Serviciului Român de Informaţii care se ocupă cu politica. Lăsând la o parte orice formă de glumă, individul acuzat de propagandă jihadistă era monitorizat de multă vreme, se autointitula „Ibrahim” şi a fost ridicat după ce a „executat o misiune de recunoaştere” în jurul Bazei Militare Mihail Kogălniceanu, intenţionând să transmită informaţii despre acest punct strategic în străinătate.

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, că bărbatul din Argeș acuzat de propagandă jihadistă avea complici în străinătate, iar acesta riscă 20 de ani de închisoare. "A fost monitorizat pentru infracțiuni de propagandă jihadistă și salafistă; a postat pe o rețea de socializare mai multe filme. Este suspectat că a încercat și a reușit să strângă informații pentru diseminarea acestora către organizații teroriste din Europa", a spus șeful DIICOT.

El a explicat că bărbatul a fost reținut abia acum, din rațiuni tactice, deși era monitorizat de mai multă vreme. "Din rațiuni tactice înseamnă că până acum a fost monitorizat. La astfel de dosare, există un grad de dificultate puțin mai mare și un grad de sensibilitate mai mare, astfel încât o parte dintre informațiile care stau la baza exercitării instrucției penale nu pot fi diseminate către public. (...) A fost monitorizat până în momentul în care a încercat diseminarea informațiilor pe care le avea către facțiuni teroriste din Europa. (...) Sunt informații referitoare la obiective strategice din România. Complicii lui nu sunt din România. Radicalizarea lui s-a petrecut într-o altă țară decât România. Riscă 20 de ani de închisoare", a adăugat Horodniceanu. Acesta a refuzat să spună despre ce bază militară este vorba și dacă în acest moment se acționează pentru depistarea complicilor din străinătate, arătând că aceste informații nu pot fi făcute publice. Șeful DIICOT a mai spus că pentru România acest caz poate fi considerat o premieră, dar nu "ar exagera" în această privință. Întrebat de jurnaliști dacă bărbatul avea legături cu o celulă teroristă din Franța, Horodniceanu a precizat că o parte dintre informațiile apărute în spațiul public nu sunt reale.

Bărbatul a fost arestat pentru 24 de ore, el recunoscându-şi parţial faptele în timpul audierilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime. Ea a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că suspectul a fost condamnat în Franţa, unde a stat în închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. "Astăzi, au fost efectuate trei percheziţii în trei locaţii folosite de către inculpat, de unde s-au ridicat efecte personale specifice religiei musulmane, cărţi religioase, agende, medii de stocare, precum şi înscrisuri în limba arabă. (...) Inculpatul a promovat în mod sistematic în public doctrina islamistă prin postarea în mediul online, prin intermediul unei reţele de socializare, a unor imagini, înregistrări audio-video, reprezentând activităţi, acţiuni armate violente şi de propagandă ale organizaţiei teroriste DAESH, cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la acelaşi gen de fapte. Trebuie să precizez că, odată cu convertirea la islamism, inculpatul şi-a însuşit numele de Ibrahim, iar toate conturile sale de pe reţeaua de socializare au conţinut acest nume", a mai declarat Mihaela Porime.

Cine este Ibrahim

Numele de „Ibrahim” trezeşte, unor anumite generaţii, amintiri din poveştile Califului-Barză şi Cadiului. Din păcate însă, în cazul de faţă, Ibrahim se autointitulează un bărbat în vârstă de 39 de ani din Argeș, suspectat de propagandă teroristă în favoarea DAESH (Statul Islamic - n.r.) și de intenția de a organiza un atentat la o bază militară din România. El a fost reţinut joi de procurorii DIICOT.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul zis "Ibrahim" a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În primăvara anului 2015 suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta era îngrădit. "Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015", mai spune DIICOT.

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea. Concret, cetățeanul și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH. Potrivit SRI, cetățeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul șederii sale timp de mai mulți ani pe teritoriul unui stat din UE, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din țara respectivă.

De ce foloseşte DIICOT termenul „DAESH” în comunicat

Potrivit translatorului Alice Guthrie, „DAESH este echivalentul arab al acronimului în limba engleză ISIS (Islamic State in Iraq and Syria)” sau „al-dowla al-islaamiyya fii-il-i'raaq wa-ash-shaam”. DAESH este termenul pe care majoritatea statelor arabe și cele mai multe guverne europene îl utilizează pentru a face referire la Statul Islamic. Dar, ca majoritatea lucrurilor legate de ISIS, și acesta naște o controversă. În funcție de conjugarea în limba arabă, cuvântul poate să însemne „a călca în picioare și a zdrobi” sau „bigot/habotnic”. Astfel, extremiștii au amenințat că vor tăia limbile tuturor celor care îl utilizează. „Este un termen peiorativ pe care oamenii nu trebuie să îl utilizeze nici dacă este vorba despre o persoană pe care o detestă”, a punctat Evan Kohlmann, analist al securității naționale la Flashpoint. „E ca și cum i-ai numi huni pe germani”, a mai adăugat. Kohlmann a afirmat că oficialii preferă să utilizeze cuvântul pentru a evita formulările „Statul Islamic” sau ISIS, care oferă legitimitate sau o recunoaștere a statutului pe care grupul și-o asumă.

Citeste siBaza militară de la Mihail Kogălniceanu, ținta unui atac terorist?

Taguri articol


12