Primarul din orașul francez Nisa, care a fost anul trecut scena unui sângeros atac terorist comis cu un camion care a pătruns în mulțime pe artera Promenade des Anglais, intenționează să organizeze luna viitoare o întâlnire cu omologi europeni, în efortul de a identifica metode de a spori securitatea în orașe. Anunțul survine a doua zi după ce cel puțin 14 oameni și-au pierdut viața în metropola spaniolă Barcelona într-un atac similar, transmite agenția Reuters. La Nisa, 86 de oameni au murit în atentatul jihadist de la 14 iulie, ziua națională a Franței, considerat primul din Europa în care s-a aplicat metoda vehiculului care lovește deliberat trecători, amintește Reuters.
Primarul orașului de pe Riviera franceză, Christian Estrosi, a declarat pentru Reuters că omologii săi din mai multe orașe europene, pe care nu le-a menționat, se vor întâlni la 28-29 septembrie la Nisa cu Julian King, comisarul european pentru probleme de securitate, pentru a discuta modalități de a îmbunătăți situația de securitate, precum și propuneri de revizuire a legislațiilor naționale și europeană care până acum erau considerate prea restrictive. "Nu vom câștiga războiul cu regulile păcii", a declarat Estrosi. Primarul din Nisa a precizat că a luat decizia dificilă de a cheltui 30 de milioane de euro din bugetul său pentru a apăra zone din oraș care ar putea deveni ținta unor potențiale atacuri cu mașina și a subliniat că orașele au nevoie de mai mulți bani pentru a face față noilor amenințări. "Sunt convins că viața va prevala și vom triumfa asupra barbariei și terorii", a mai spus Estrosi.
Pe de altă parte, experți și oficiali au declarat pentru AFP că așa-zisele atacuri teroriste "low-cost", de genul celui de joi de la Barcelona, sunt cvasi-imposibil de prevenit și au un raport cost/eficacitate excelent pentru jihadiști, iar în fața acestei strategii teroriste ce vizează întregul continent, Europa trebuie să se pregătească pentru o confruntare de lungă durată.
Cu toate investițiile făcute în capitale și orașe turistice europene în dispozitive fixe menite să împiedice eventuale atacuri cu mașina în mulțime, pentru atacatori e foarte simplu să ocolească obstacolele, avertizează experți. Teroriștii vor viza, în măsura posibilului, ținte cu încărcătură simbolică maximă - cum sunt Champs Elysees și Las Ramblas -, iar dacă locul respectiv este protejat, vor găsi întotdeauna o străduță adiacentă pentru a ataca, a declarat pentru France Presse Frederic Galllois, fost șef al GIGN, unitatea de intervenție a jandarmeriei franceze. "La Roma, dacă nu te poți apropia de Piața Sf. Petru, poți omorî totuși zece oameni pe o stradă alăturată, ai atacat Roma și Vaticanul. Impactul simbolic va fi același", a explicat Gallois. "Terorismul low-cost" a fost preconizat și teoretizat de mai mult timp de rețelele jihadiste, mai întâi de Al-Qaida, care a evocat astfel de atacuri în propaganda sa încă din anii 204-2005, iar apoi de DAESH (Statul Islamic). "Niciun serviciu de informații nu poate împiedica astfel de atacuri", a subliniat pentru France Presse senatoarea franceză Nathalie Goulet, copreședintă a comisiei de anchetă pentru combaterea rețelelor jihadiste, potrivit căreia a propaga ideea că interzicerea musulmanilor sau închiderea moscheilor va rezolva problema este o minciună care nu va face decât să dea apă la moară DAESH. "Un individ care urcă la volan și intră în mulțime - din păcate, trebuie să ne obișnuim cu asta și trebuie ca fiecare cetățean să dea dovadă de vigilență", a spus Nathalie Goulet.