Terra va trece peste efectele încălzirii globale în 100.000 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Terra va trece peste efectele încălzirii globale în 100.000 de ani

Monden 06 Noiembrie 2010 / 00:00 465 accesări

Adaptare sau moarte. Pământul va avea nevoie de o sută de mii de ani pentru a se redresa în urma încălzirii globale, dacă omenirea va continua să genereze emisii de dioxid de carbon în ritmul actual. În urmă cu 55 de milioane de ani, activitatea vulcanică a cauzat emisii de 4.500 de gigatone, eliberate în atmosferă pe durata a mii de ani, a explicat profesorul Jim Zachos din cadrul Universităţii din California. Acest lucru a dus la creşterea temperaturii medii globale cu 6 grade Celsius, forţând ecosistemele să se adapteze sau să dispară. Dacă nivelul emisiilor nu va scădea, peste 5.000 de gigatone de gaze vor fi eliberate în atmosferă, în următoarea sută de ani. Consecinţele vor fi dispariţia în masă a speciilor şi creşteri de temperatură rapide. Oameni de ştiinţă din întreaga lume s-au reunit, săptămâna aceasta, la Londra, pentru a evalua modul în care planeta a reacţionat faţă de schimbările climatice de-a lungul istoriei. Aceştia au studiat sedimente vechi de milioane de ani, pentru a stabili cum au contribuit creşterile de emisii la creşterea temperaturilor globale şi dispariţia speciilor de animale şi plante.

Lipsa apei. Circuitul apei în natură se pierde, este anunţul şoc făcut de cercetătorii americani din cadrul Universităţii din Oregon. Dacă, în mod normal, circa 60% dintre precipitaţiile căzute într-un an se întorceau în atmosferă, lucrurile par să se schimbe odată cu accelerarea procesului de încălzire globală, iar acest lucru este cât se poate de vizibil în emisfera sudică. Un studiu care are în vedere schimbările climatice din ultimii 30 de ani arată că procesul de evaporare a apei s-a accelerat, în timp ce ploile, cel puţin în emisfera sudică, s-au împuţinat simţitor. Suprafeţe largi din sud-estul Asiei, mare parte din Australia, centrul Indiei, America de Sud şi o parte a Indoneziei suferă deja de pe urma secetelor severe. Procesul pare să se accelereze şi lasă impresia că nu mai poate fi oprit. Este pentru prima dată când un studiu global de acest gen este realizat. Încă din anul 1998, procesul de evaporare a apei s-a accelerat simţitor iar solurile devin din ce în ce mai aride. Este un moment critic în istoria planetei şi nu se ştiu încă toţi factorii care generează acest proces, se mai arată în studiul cercetătorilor Universităţii din Oregon.

Aproape ireversibil. Şi un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA anunţă că procesul încălzirii globale a devenit aproape ireversibil, reparaţiile pe care omul le mai poate aduce fiind extrem de dificile. Raportul anunţă că ar fi nevoie de o erupţie vulcanică majoră la fiecare 18 luni, un veritabil Armageddon pentru Pământ, pentru ca temperatura să se reducă, iar calotele glaciare să înceteze a se mai topi. Unele dintre soluţiile propuse de specialişti pentru limitarea efectelor încălzirii globale par de-a dreptul fanteziste, în timp ce altele necesită zeci de ani pentru a putea fi puse în aplicare. Cel mai realist scenariu ar fi acela în care toate naţiunile lumii ar recurge la împăduriri majore, reducând până la zero defrişările.



12