Personalul TESA ar putea fi direct proporţional atât cu numărul de paturi, cât şi cu gradul de complexitate, iar normativul de personal elaborat de Ministerul Sănătăţii (MS) va fi păstrat, suferind eventuale modificări, potrivit uneia din propunerile analizate la discuţia dintre sindicate şi MS. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” arată, într-un comunicat de presă, că în urma discuţiilor de marţi, de la MS, privind normativul de personal, au rămas în atenţie trei variante pentru normarea personalului TESA.
• PRIMA VARIANTĂ… • O primă variantă este păstrarea normativului de personal elaborat de MS cu eventuale modificări, respectiv scoaterea Comitetului Director din cadrul personalului TESA, fără a fi însă stabilită în mod concret repartizarea locurilor rămase către funcţii TESA. Alte modificări ar putea fi reaşezarea intervalelor de raportare în ceea ce priveşte numărul de paturi, respectiv crearea unor intervale mai apropiate (la 200, maximum 300 de paturi), adăugarea unui interval suplimentar, respectiv 800 - 1.200 de paturi şi peste 1.200 de paturi sau separarea serviciului Administrativ de cel de Transport şi Aprovizionare.
• A DOUA… • Cea de-a doua variantă, propusă de Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România, este ca personalul TESA să fie direct proporţional atât cu numărul de paturi, cât şi cu gradul de complexitatea a paturilor (formula fiind direct legată şi de numărul personalului din unitate). Pentru aceasta sunt necesare mai multe demersuri, potrivit sursei citate. Astfel, trebuie stabilit indicele de complexitate pentru fiecare tip de unitate sanitară după analiza situaţiei pe cât mai multe unităţi sanitare. “În acest sens noi trebuie să transmitem datele adunate până în acest moment, ele trebuind completate cu cele obţinute de MS”, se arată în comunicat. De asemenea, sindicaliştii vor transmite reaşezarea funcţiilor prin moderarea unor ponderi.
• ULTIMA VARIANTĂ… • Ultima variantă, propusă de Federaţia TESA, se referă la reducerea cu 15 % a normativului de personal în vigoare, diminuarea trebuind făcută pentru fiecare categorie. Sindicaliştii de la “Solidaritatea Sanitară” au avut, la cea de-a treia variantă, unele obiecţii pentru eventualitatea în care s-ar recurge la aplicarea ei. “Pentru unităţile mici trebuie să fie aplicat mai curând normativul MS, deoarce este mai avantajos (reducerea cu 15 % pentru un spital cu 100 salariaţi echivalează cu menţinerea a opt salariaţi TESA, iar procentul nu este satisfăcător nici pentru spitalele medii). Aplicare acestei reduceri trebuie să se facă progresiv, începând cu spitalele cu 400 de paturi”, spun sindicaliştii în comunicat.
• PROIECT ÎN DEZBATERE • Ordinul ministrului Sănătăţii privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească a fost publicat, la finalul lunii iunie, pe site-ul MS, fiind în dezbatere publică până pe 29 iulie. Potrivit articolului 6 al acestui ordin, numărul de posturi, pe categorii de personal, între limita minimă şi maximă se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, potrivit structurilor medicale avizate cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli. În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă, există posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori. Normativul va avea ca efect reducerea între două şi 115 persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din prezentul proiect. Peste 3.100 de persoane vor fi restructurate. În acest context, Federaţia TESA din Sănătate ameninţa cu declanşarea grevei generale.