„Ţesături şi broderii turco-tătare“, la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Ţesături şi broderii turco-tătare“, la Muzeul de Artă Populară

Cultură 19 Iunie 2009 / 00:00 1590 accesări

La parterul Muzeului de Artă Populară este deschisă, în această perioadă, o expoziţie de „Ţesături şi broderii turco-tătare“. Exponatele lucrate cu măiestrie fac parte din patrimoniul muzeului de etnografie şi datează de la sfîrşitul secolului al XVIII-lea şi pînă în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Prima sală de la parterul instituţie de cultură este dedicată broderiilor de inspiraţie orientală, fiind structurată pe două secţiuni: broderie urbană de atelier şi broderii casnice rurale. Reprezentative pentru broderiile urbane sînt veşmintele de tipul fermenea sau cepchen şi ilicele, confecţionate din postav sau catifea, brodate cu fir metalic auriu sau argintiu, ceaprazuri sau galoanele din fir. Din seria broderiilor casnice rurale, atrag atenţia batistele de nuntă, oferite de către mireasă alesului său, brîurile de mire sau ştergarele brodate cu mătase, fir metalic sau lînă. Aceste obiecte alcătuiau zestrea miresei, fiind expuse în camera nupţială. Accesoriile, din rîndul cărora cărora se disting punguţele pentru tutun, banii şi ceasul sau jartierele de mire, pun, de asemenea, în evidenţă frumuseţea broderiilor.

În cea de-a doua sală dedicată expoziţiei „Ţesături şi broderii turco-tătare“ sînt etalate privirii vizitatorilor ţesături casnice, reprezentative fiind cearceafurile cu marginile ornamentate cu motive florale şi fitomorfe, ştergarele de grindă cu motive florale şi geometrice alese printre fire, ştergarele realizate în tehnica orientală karamani sau ştergarele ajurate.

Expoziţia „Ţesături şi broderii turco-tătare“ este rezultatul unor îndelungi activităţi de cercetare sub toate aspectele, de teren şi de arhivă şi relevă doar o mică parte din efortul etnografilor. Pentru a pune şi mai bine în evidenţă specificul tradiţiilor turcilor şi tătarilor, zilele acestea urmează să fie lansată, la Muzeul de Artă Populară, cel de-al treilea volum din seria „Dobrogea - studiu etnografic“, dedicat turcilor şi tătarilor. Volumul realizat de directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, continuă această serie care cuprinde tomurile: „Românii autohtoni“ (vol. I) şi „Românii balcanici - aromânii“ (vol. II).

Taguri articol


12