Test american antirachetă, efectuat cu succes în Pacific

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Test american antirachetă, efectuat cu succes în Pacific

Externe 24 Iunie 2006 / 00:00 1184 accesări

Statele Unite au încheiat cu succes, joi, un test efectuat în Oceanul Pacific, interceptînd de pe o navă focosul unei rachete cu rază medie de acţiune, lansată din Hawaii, a anunţat armata americană. Testul era programat de mai multe luni, dar a intervenit în contextul tensiunilor internaţionale legate de lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, pe care ar plănui-o Coreea de Nord.

Racheta-ţintă a fost lansată de pe insula Kauai din arhipelagul Hawaii. La scurt timp, o navă aflată în largul insulei a lansat o altă rachetă, ce a interceptat focosul după ce acesta se desprinsese de corpul principal. Acesta a fost cel de-al doilea test de interceptare a focosului unei rachete de acest tip. O navă japoneză a participat, pentru prima oară, la manevra marinei americane. De altfel, autorităţile de la Washington şi Tokyo au anunţat extinderea cooperării cu privire la scutul antirachetă.

La scurt timp după acest test reuşit, vicepreşedintele Dick Cheney a respins posibilitatea unui atac preventiv limitat împotriva Coreei de Nord, pentru a împiedica lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune şi a catalogat capacităţile balistice ale regimului de la Phenian drept "destul de rudimentare". În schimb, Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul nord-coreean la Moscova, pentru a-l avertiza cu privire la consecinţele negative ale unei eventuale lansări de rachetă balistică, gest ce marchează o schimbare de atitudine a Rusiei în acest dosar. Pînă în prezent, autorităţile de la Moscova au minimalizat riscurile lansării rachetei, spre deosebire de Statele Unite şi Japonia.

Racheta Taepodong-2 are o rază de acţiune de 6.700 de kilometri şi ar fi capabilă să lovească teritoriul american, în Alaska sau chiar în Hawaii. China, Statele Unite, Coreea de Sud, Rusia şi Japonia încearcă încă din anul 2003 să convingă regimul comunist nord-coreean să renunţe la programul său nuclear.



12