Test de depistare rapidă a hranei alterate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Test de depistare rapidă a hranei alterate

Monden 27 Martie 2007 / 00:00 633 accesări

La o conferinţă a Societăţii Americane de Chimie, o echipă de cercetători din Statele Unite a prezentat un simplu test de depistare rapidă a hranei alterate, sub forma unui beţişor. În mai puţin de cinci minute, testul poate detecta prezenţa unor substanţe chimice produse de anumite bacterii responsabile de apariţia unor boli. Schimbarea culorii beţişorului de la purpuriu la roşu indică faptul că hrana este proaspătă, în timp ce prezenţa culorii galbene indică faptul că termenul de valabilitate a fost depăşit. În momentul în care alimentele încep să se altereze apar anumite semne, precum mirosul ciudat sau apariţia mucegaiului, dar consumatorul nu poate determina cu exactitate momentul în care termenul de valabilitate a expirat.

Testele de depistare a anumitor bacterii ce produc intoxicaţii sînt scumpe şi complicate, în timp ce aceste beţişoare pot detecta în mai puţin de cinci minute proteinele din hrană care sînt distruse de bacterii. Testele preliminare au indicat o acurateţe a rezultatelor de 90%. Totuşi, testul nu este capabil, totuşi, să facă diferenţa între bacteriile care provoacă toxiinfecţii alimentare, precum Campylobacter (lapte şi carne), Salmonella (ouă şi carne), Clostridia (carne), Listeria (carne, produse lactate, peşte şi fructe de mare). Deşi fructele şi legumele conţin un nivel mai scăzut de proteine faţă de carne şi peşte, acest test funcţionează şi în cazul lor. Cercetătorii au declarat că testul va fi disponibil pe piaţă în cîţiva ani.

Numai în Marea Britanie se înregistrează anual şase milioane de cazuri de toxiinfecţii alimentare provocate de bacterii care se dezvoltă în hrana alterată sau insuficient preparată. Majoritatea pacienţilor se recuperează repede, dar unele persoane necesită spitalizare.



12