Chiar dacă este o boală de temut, ce face sute de mii de victime, anual, în Europa, şi chiar dacă se ştie că ar putea fi prevenită, puţine femei merg la controlul medical şi la examinările specifice indicate pentru depistarea cancerului de col uterin. Potrivit ultimelor date statistice prezentate de Asociaţia Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în Europa, aproape 60.000 de femei dezvoltă cancerul de col uterin şi 30.000 mor din cauza acestuia.
LA CONSTANŢA, POTRIVIT INFORMĂRILOR DIRECŢIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEŢEANĂ (DSPJ), ÎN 2011 ERAU RAPORTATE 88 DE NOI CAZURI, ÎN 2012 NUMĂRUL ÎMBOLNĂVIRILOR NOI A AJUNS LA 117, IAR ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE LUI 2013, LA 55 DE CAZURI.
Cancerul de col uterin se află în top, după cel de sân. Specialiştii au ajuns la concluzia, în urma a numeroase studii, că aproape toate cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin programe specifice, de educare, prin vaccinarea adolescentelor contra Virusului Papiloma Uman (HPV), răspunzător de declanşarea tipului de cancer menţionat. Programele eficiente de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% dintre cazurile de îmbolnăvire, spun specialiştii Asociaţiei Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Tocmai de aceea, periodic sunt organizate evenimente specifice de educare şi informare în rândul populaţiei. În perioada 19 - 25 ianuarie se desfăşoară Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. “La Constanţa, periodic, sunt organizate, prin compartimentul de educaţie pentru sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate, diferite acţiuni de informare a populaţiei. Medicii explică importanţa examinărilor, dar şi a vaccinului”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Asemenea acţiuni au fost organizate atât în şcoli, licee, cât şi în diferite societăţi comerciale sau instituţii unde predomină colectivităţi de femei, a adăugat dr. Dina. Din nou, cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, se vrea tragerea unui nou semnal de alarmă.
TEST SALVATOR Implicaţi în acţiuni de screening sunt şi ginecologii. La rândul lor, aceştia explică necesitatea prevenţiei, a testului Babeş Papanicolau (un test simplu, care presupune prelevarea de probe în doar câteva minute), dar şi a vaccinării. Şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica, a explicat care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze femeile după începerea vieţii sexuale. În primul rând, a spus profesorul, ele trebuie să se adreseze unor echipe competente de specialişti. Astfel vor beneficia de examinări corecte, de un diagnostic cât mai exact, de sfaturi. “Consultul anual poate depista la timp boala, ceea ce este extrem de important”, a adăugat medicul-şef.
VACCINAREA Vaccinarea este şi ea tot mai recomandată de medici. Chiar dacă a fost controversată, numeroase dovezi au arătat, într-un final, că totul a fost doar o campanie negativă, gratuită, în detrimentul populaţiei feminine. Potrivit Asociaţiei Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, „acest tip de cancer nu se dezvoltă în lipsa unei infecţii HPV persistente cu risc crescut”. Prin urmare, vaccinurile care previn aceste infecţii vor preveni şi cancerul de col uterin. În prezent, există două vaccinuri HPV, iar ambele au drept ţintă cele mai răspândite două tipuri de HPV cu risc crescut, care provoacă, împreună, majoritatea cazurilor de cancer cervical. Specialiştii spun că ambele vaccinuri sunt extrem de eficiente în prevenirea infecţiilor persistente cu HPV atunci când sunt administrate fetelor adolescente şi femeilor tinere.
ONCO-GINECOLOGIA, INSUFICIENT VALORIZATĂ Din păcate, la nivel naţional, susţine prof. univ. dr. Tica, onco-ginecologia este insuficient valorizată din toate punctele de vedere: şi financiar, dar şi în ceea ce priveşte promovarea, imaginea. Deşi se cunoaşte prea bine că numărul persoanelor suferinde este important, “resursele financiare sunt insuficiente”. În România, încă sunt spitale care se văd nevoite să întocmească liste de aşteptare pentru pacientele care necesită radioterapie, indicată în unele cazuri. De asemenea, o altă problemă este lipsa paturilor în secţiile de oncologie, absolut necesare pentru cele care urmează tratamentul, extrem de agresiv, multe paciente având nevoie de timp să-şi revină.
Două teste
Potrivit informărilor Asociaţiei Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, există două teste care se folosesc pentru screeningul cervical. Primul este testul Papanicolau, ce are scopul să detecteze celulele precanceroase, care ar putea să se dezvolte într-un cancer cervical. Dacă rezultatele sunt normale, femeia va reveni pentru un screening peste 3 - 5 ani. Screeningul o dată la 3 - 5 ani asigură cea mai bună protecţie împotriva cancerului de col uterin. Dacă sunt detectate celulele precanceroase, sunt recomandate teste ulterioare (un nou test Papanicolau, un test HPV sau o colposcopie) pentru a vedea dacă este necesar tratamentul. Al doilea test indicat este HPV, ce are scopul de a depista tipurile de HPV cu risc sporit care pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin. Dacă HPV-urile cu risc crescut nu sunt depistate, riscul de a dezvolta cancerul de col uterin este redus şi femeia va reveni pentru un nou screening peste 3 - 5 ani.