DIN NOU CALD. Imediat ce lucrările de reparaţii la instalaţia de încălzire din cadrul Ambulatoriului de Specialitate nr. 1 (fost policlinică), din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, au fost finalizate, atunci când apa caldă a intrat în ţevi, mai multe cabinete ale unităţii sanitare, din cadrul policlinicii de copii, au fost inundate. Apa a ţâşnit din instalaţia nou montată mai ceva ca din fântânile arteziene. Muncitorii au fost nevoiţi să refacă astfel, pe alocuri, unele legături ale ţevilor, care s-au dovedit a fi de cea mai proastă calitate. Cum unul dintre cabinete are în podea o gaură - ce a fost făcută exact la legătura ţevilor – atunci când apa a curs din calorifere şi ţevi, s-a inundat şi holul de aşteptare din faţa cabinetelor de stomatologie. Activitatea a fost, pentru scurt timp, întreruptă, spre după-amiază defecţiunile fiind remediate, iar cabinetele medicale, încălzite.
AU DEGERAT. Pe 15 decembrie semnalam că Ambulatoriul de specialitate nr.1 este îngheţat tun de câteva săptămâni, cadrele medicale fiind nevoite să-şi desfăşoare activitatea la... căldura reşourilor sau a caloriferelor electrice. Bolnavii intrau la consult aproape îngheţaţi, pentru că nici holurile nu au fost încălzite. Bolnavii s-au tot plâns, cadrele medicale au tot reclamat că nu pot lucra în asemenea condiţii. Temperatura din cabinete era greu de suportat, abia dacă depăşea zero grade. „Trebuie să stăm câteva minute bune îmbrăcaţi până se încălzeşte puţin. Altfel nici nu poţi să stai cu pixul în mână”, spunea, atunci, un cadru medical. Consultul se desfăşura în condiţii dificile, mai ales dacă pacientul trebuia să fie dezbrăcat pentru investigaţii suplimentare.
DEFECŢIUNI ASCUNSE. Conducerea SCJU anunţa că se depun eforturi mari pentru rezolvarea acestei probleme stringente cu care se confrunta unitatea sanitară. „Undeva este o ţeavă spartă. Noi am izolat zona şi aşteptăm să vedem exact ce s-a întâmplat. Va fi nevoie de ceva timp pentru a depista problema, ne-au spus cei care se ocupă. Sperăm totuşi ca în câteva zile să se rezolve”, declara, atunci, managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, care promitea că va cumpăra, dacă va fi cazul, surse de încălzire pentru personalul medical şi pacienţii care vin să se trateze în ambulator. Nu a fost vorba de câteva zile, ci de câteva săptămâni, problemele depistate fiind mult mai mari, aşa că a fost nevoie de o nouă instalaţie. În tot acest timp, cadrele medicale s-au încălzit la calorifere electrice sau reşouri. Când acestea nu au mai făcut faţă gerului năprasnic, conducerea SCJU i-a învoit pe salariaţi pentru câteva zile.