În caz că nu aţi apucat să vă reînnoiţi garderoba până acum, cea mai simplă soluţie este să vizitaţi târgul naţional de îmbrăcăminte - încălţăminte Confintex, care are loc în perioada 2 - 6 martie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa. La expoziţie participă peste 120 de firme din toată ţara, majoritatea fiind producători, care expun cele mai noi colecţii de primăvară – vară, pe o suprafaţă de 3.000 mp. Discount-urile practicate de unele firme sunt foarte mari, de până la 80%, iar cei mai mulţi dintre expozanţi au venit la malul mării cu oferte extrem de interesante.
ÎNCĂLŢĂMINTE LA JUMĂTATE DE PREŢ. Constănţenii pot alege dintr-o gamă variată de produse, pornind de la jeanşi (35 - 50 lei, reduceri de până la 25 lei faţă de preţul original) şi ajungând până la haine de blană de 6.000 lei. Bluzele şi puloverele costă între 30 şi 45 lei, iar unele firme practică o politică de preţuri simplă - „orice produs la 25 lei”. Rar dai peste un produs de îmbrăcăminte care costă mai mult de 100 lei, semn că firmele au priceput cum funcţionează o lichidare de stocuri. Unii textilişti au expus colecţii moderne de costume, numai bune pentru export, preţurile fiind extrem de variate (190, 200, 250, 500 sau 650 lei). Şi accesoriile sunt vândute la ofertă, cele mai căutate fiind pachetele cu 5 - 6 perechi de şosete la 10 lei. Nu lipsesc nici produsele de marochinărie, dintre care amintim poşetele (cel mult 70 lei), curelele (35 lei) şi clasicul portofel din piele, care poate fi cumpărat la preţuri între 10 şi 50 lei. Nu în ultimul rând, o mare parte din participanţii la târg sunt producători şi comercianţi de încălţăminte, care practică reduceri substanţiale. Preţul mediu al unei perechi de ghete din piele este 100 lei. Se mai găsesc pantofi la 120 - 180 lei, cizme la 230 - 250 lei şi sandale la 50 lei. Unele firme au şi oferte de genul „la o pereche cumpărată, a doua este cu 50% mai ieftină”.
EFECTELE CRIZEI, ÎNCĂ VIZIBILE. După un an de creştere nesperată, care a venit după mai bine de jumătate de deceniu de declin constant, textiliştii sunt încă prudenţi când vine vorba de estimări, mulţi resimţind încă efectele recesiunii. „Nu ne-am revenit încă, dar este un pic mai bine. Totuşi, lipsa banilor se simte în vânzări. Până când românii nu o să aibă siguranţă financiară nu putem vorbi de creştere”, spune Florin M., un producător de încălţăminte din Suceava. Un alt manager explică creşterea de anul trecut prin revenirea unor „lohnişti” care îşi mutaseră afacerile în ţări străine, precum Tunisia. „Au fost furaţi acolo şi s-au întors. În orice caz, noi suntem optimişti, pentru că am prins nişte contracte bune la export, dar activitatea este clar mai slabă acum, comparativ cu lunile de toamnă şi iarnă”, spune reprezentantul unei firme de profil.