Textiliştii, prea săraci pentru târgurile din Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Textiliştii, prea săraci pentru târgurile din Bucureşti

Economie 19 Februarie 2011 / 00:00 680 accesări

• FOCUS PE CONTRACTĂRI • Pentru firmele româneşti din industria textilă, târgurile de contractări au rămas singurele instrumente viabile de marketing. Mizând pe acest lucru, reprezentanţii Romexpo SA au prezentat ieri la Constanţa, în cadrul târgului Tinimtex, o viitoare expoziţie internaţională de textile şi pielărie, care va avea loc în perioada 31 martie - 3 aprilie, în capitală. În ciuda intenţiilor bune, reprezentanţii firmelor din industria uşoară nu s-au lăsat convinşi prea repede. „ITP Expo va reuni în jur de 150 de firme, în cadrul unei manifestări împărţite în trei saloane distincte - contractare, evenimente (seminarii, recepţii, prezentări de modă, workshop-uri) şi vânzare. Obiectivul principal este crearea unei platforme de afaceri pentru industria de profil, pornind de la producătorii de fibre şi ţesături şi ajungând la designeri”, spune managerul proiectului, Alin Stoica. Expoziţia se adresează în special producătorilor români şi comercianţilor, ei putând să-şi vândă produsele la standurile din salonul dedicat exclusiv comercializării. „Politica tarifară va fi bazată pe zona de amplasare a standurilor. Astfel, standurile de la intrare vor fi cele mai scumpe”, explică Stoica.

• CAPITALA, „NESĂNĂTOASĂ”• Textiliştii spun însă că tradiţia îi îndeamnă să vină în continuare la Tinimtex-urile din staţiunea Mamaia, care presupun cheltuieli mult mai mici. „Bucureştiul nu este o locaţie sănătoasă, mai ales acum, când ne-am redus la jumătate activitatea. La Romexpo, cu tot cu parcare, intrare, chirie stand şi cazare, vorbim de o investiţie de peste 4.000 lei, pentru un IMM cu cel mult zece angajaţi. Nu ne putem permite. Este aglomeraţie prea mare, un haos total, mai ales dacă se suprapun mai multe târguri”, spune managerul unei firme timişorene de confecţii pentru copii, Tiberiu Ciurceu. De aceeaşi părere este şi administratorul unui producător autohton de încălţăminte, Letiţia Mărăndici, care spune că „târgurile sunt amestecate şi ţine de fiecare firmă în parte să selecteze unde va participa”.

• ASOCIERE SAU FALIMENT • Oficialul Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară (FEPAIUS), Aurelienţu Popescu, este de părere că, în lipsa unei legi a târgurilor şi expoziţiilor, singura şansă a textiliştilor de a face faţă „tăvălugului asiatic” este unirea în trei asociaţii mari: a producătorilor, a comercianţilor şi a organizatorilor de evenimente. „Altfel, nu suntem siguri că vom mai exista pe piaţă, în următorii ani. Semnalele nu sunt optimiste. Nu se mai ţine nici târgul de pielărie de la Frankfurt, care era cel mai mare din lume şi reunea o mulţime de producători din Asia. Ce soluţii ar fi? În Spania, spre exemplu, oamenii de afaceri au stat în stradă mai multe zile, până când guvernul a luat măsuri de sprijinire a business-ului, pentru că, acolo, economicul dictează politicului, nu invers”, a declarat Popescu. Din păcate, în România, FMI dictează politicului, care dictează economicului, aşa că nu vom vedea schimbări prea curând, susţin textiliştii.

Taguri articol


12