Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, la finalul discuţiilor cu sindicaliştii din învăţămînt, că teza unică la Limba şi literatura română a fost reprogramată pentru 7 mai, restul tezelor se vor ţine aşa cum era programat, iar greva de astăzi a profesorilor a fost suspendată. Demnitarul a anunţat că Ministerul Educaţiei a semnat un acord cu toate cele patru federaţii sindicale - Federaţia Sindicatelor Libere de Învăţămînt (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţia „Spiru Haret” (FSH) şi Federaţia “Alma Mater” (FAM) - şi că acesta va merge pentru validare în teritoriu. Andronescu a precizat că salariile profesorilor nu vor fi afectate, iar proiectele şi programele de cercetare vor continua aşa cum a fost stabilit. De asemenea, documentul semnat luni prevede susţinerea prin legea salarizării unitare a unei poziţii pe grila de salarizare corespunzătoare importanţei şi rolului educaţiei. În urma discuţiilor s-au mai convenit constituirea unei comisii de monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realiza cheltuielile pe investiţii şi definitivarea principiilor şi calendarului privind descentralizarea, precum şi menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţămînt şi în viitoarele legi ale educaţiei, a susţinut Andronescu. Ea a mai spus că, potrivit acordului, legea salarizării unitare a sistemului bugetar va include şi prevederi din Legea 221/2008, cu stabilirea pînă la 30 iunie a calendarului de aplicare. De asemenea, proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare vor fi continuate şi prin utilizarea creditelor de angajament. Un alt punct al înţelegerii prevede propunerea semnării unui protocol, în 6 mai, între Ministerul Educaţiei şi sindicate, cu participarea reprezentanţilor din birourile executive ale celor patru federaţii sindicale din învăţămînt. Ministrul Andronescu a mai spus că s-a mai stabilit şi susţinerea în Parlament a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 40/2009 privind învăţătorul-profesor şi educatorul-profesor, potrivit Procesului Bologna. Andronescu a mai spus că sindicaliştii au anunţat că vor continua protestele dacă nu va fi respectat acordul convenit luni. Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, au spus că au acceptat suspendarea grevei, dar că toate reglementările prevăzute în protocol vor fi discutate cu reprezentanţii din teritoriu şi că problema privind alte acţiuni de protest, boicotarea examenelor sau a tezelor cu subiect unic, rămîne încă deschisă. Şi liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămîntul Preuniversitar, filiala Constanţa, Ioana Purcărea, a declarat: „Am amînat puţin, însă nu vom renunţa. Aşteptăm să vedem reacţia din teritoriu după ce acordul va ajunge la toţi cei direct interesaţi”.
Liderii sindicali au mai declarat că, pe lîngă problema salarizării, o alta este cea a investiţiilor, menţionînd că ar vrea ca cele 300 de milioane de lei luate de la investiţii să fie date înapoi. Totodată, liderii sindicatelor din Educaţie au cerut garanţii pentru aplicarea Legii 221 şi un buget pentru Educaţie de 6% din PIB. Preşedintele executiv al FSH, Marius Nistor, a spus că amînarea grevei este “o lecţie dacă actualului Guvern, prin care să le arătăm că noi putem să reacţionăm mult mai raţional”.
Amintim că reprezentanţii celor patru sindicate anunţaseră că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţînd că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, cînd sînt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie. Sindicaliştii din învăţămîntul preuniversitar au susţinut, ieri, înaintea discuţiilor, că reprogramarea tezelor cu subiect unic ar însemna, pur şi simplu, reprogramarea grevelor.