Tezaurul de la Sucidava, „acasă”, dar nu la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tezaurul de la Sucidava, „acasă”, dar nu la Constanţa

Cultură 05 Februarie 2013 / 00:00 677 accesări

Prestigiul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) se datorează, în mare măsură, patrimoniului milenar pe care îl deţine şi îl promovează în expoziţia permanentă sau prin manifestări temporare. Exponatele, descoperite în pământul ars de soare al Dobrogei, sunt admirate atât „acasă”, la sediul instituţiei de cultură, cât şi peste hotare, în cadrul unor expoziţii itinerante de o înaltă ţinută ştiinţifică. Este şi cazul tezaurului episcopal de la Sucidava, cu piese din argint, care, după ce şi-a încheiat periplul prin capitala Italiei, la Museo dei Fori Imperiali, situat în apropierea Columnei lui Traian, va putea fi admirat şi de publicul român, în cadrul amplei expoziţii „Aurul şi argintul antic al României”.

Piesele de patrimoniu, din argint, descoperite în anul 1984, în localitatea constănţeană Izvoarele, vor sta alături de alte obiecte preţioase, cum sunt cele ale Tezaurului de la Pietroasa, brăţările dacice şi coiful de la Poiana Coţofeneşti.

Expoziţia va fi vernisată, în toamnă, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, urmând să fie itinerată în cel puţin 12 muzee din ţară. Contactat telefonic, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, a declarat că, deocamdată, nu ia în calcul găzduirea unei expoziţii de o asemenea anvergură la Constanţa, din cauza costurilor mari pe care le-ar presupune securizarea pieselor arheologice, asigurate pentru 64 de milioane de euro.

Jumătate din piesele care alcătuiesc tezaurul episcopal de la Sucidava - vase şi obiecte de cult din argint, datând din secolele V-VI d. Hr. - au rămas la sediul MINAC.

Taguri articol


12