Tezaurul de la Sucidava ajunge la Roma

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tezaurul de la Sucidava ajunge la Roma

Cultură 22 Octombrie 2010 / 00:00 706 accesări

Notorietatea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) se datorează, în mod special, bogatului patrimoniu arheologic pe care îl deţine şi îl valorifică prin expoziţii permanente sau temporare. Preţioasele obiecte, scoase la lumină din adâncul vechiului pământ dintre Dunăre şi Mare, sunt apreciate de publicul larg şi de specialiştii din ţară şi de peste hotare, deopotrivă.

La sfârşitul acestui an, şase piese din patrimoniul instituţiei muzeale de la malul mării vor putea fi admirate şi în Italia, la Muzeul Forurilor Imperiale din Roma. Obiectele vor fi etalate, alături de alte 134 de piese, aparţinând unor importante muzee din ţară, în cadrul expoziţiei „Aurul antic al României”, deschisă în perioada 16 decembrie 2010 - 3 aprilie 2011. Piesele de patrimoniu pe care instituţia de cultură constănţeană le prezintă în capitala Italiei - vase şi obiecte de cult din argint, datând din secolele V-VI d. Hr. -, asigurate cu peste 3 milioane euro, reprezintă o parte din tezaurul de la Sucidava, descoperit în localitatea Izvoarele din judeţul Constanţa. „Este un tezaur episcopal, unul dintre puţinele de acest fel care au fost găsite întregi. Descoperirea sa a avut loc întâmplător, la sfârşitul anilor 80”, a subliniat directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea. La realizarea expoziţiei „Aurul antic al României”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, îşi mai aduc contribuţia instituţii muzeale româneşti din: Cluj, Deva, Piatra Neamţ, Alba Iulia, Turda şi Alexandria.

Alte piese din colecţiile MINAC - obiecte de Spondylus (perle tubulare şi brăţări) şi un vas de marmură, datând din perioada neo-eneolitică - pot fi admirate, până pe 10 ianuarie, la Muzeul de Artă Cicladică de la Atena. Acestea, alături de piese similare din patrimoniul naţional şi internaţional, sunt reunite în cadrul expoziţiei „Lumea pierdută a Vechii Europe. Valea Dunării 5000-3500 î. Hr.“, care a mai fost itinerată în Statele Unite ale Americii şi Anglia.



12