O echipă internațională de cercetători a reconstituit fața și creierul unei mumii egiptene de 3.500 de ani, descoperind un tratament de îmbălsămare unic, relatează site-ul LiveScience. Constând în capul conservat și în vase cu organele interne, rămășițele îi aparțin lui Nebiri, un demnitar egiptean care a trăit în timpul domniei faraonului Tutmes al III-lea (1479-1425 î. Hr.) din cea de a 18-a dinastie. Mumia lui Nebiri a devenit celebră în urmă cu doi ani când a fost diagnosticată drept cel mai vechi caz de insuficiență cardiacă cronică. "Avea între 45 și 60 de ani când a murit", a declarat Raffaella Bianucci, bioantropolog în cadrul secției de medicină legală a Universității din Torino. "Mormântul lui din Valea Reginelor a fost jefuit în antichitate și trupul i-a fost distrus deliberat", a adăugat ea. În anul 1904, egiptologul italian Ernesto Schiaparelli a descoperit ceea ce a mai rămas din mumie, iar rămășițele sunt acum găzduite la Muzeul Egiptean din Torino.
Acum, după profanarea mormântului său, Nebiri a fost adus la viață prin mijloace criminalistice moderne. Folosind un tip special de tomografie computerizată și tehnici de reconstrucție facială, cercetătorii au produs o aproximare facială impresionantă.
Nebiri pare să fi fost un bărbat cu un nas proeminent, maxilare puternice, sprâncene drepte și buze destul de groase, notează LiveScience. Datele chimice preliminare prezentate la Congresul mondial al mumiilor de la Rio de Janeiro din 2013 au arătat că fâșiile de in fuseseră tratate cu un amestec complex format din grăsime animală sau ulei de plante, un balsam sau o plantă aromatică, o rășină de conifere și rășină încălzită de Pistacia. Scanările cu computer tomograf arată că feșele au fost introduse cu grijă peste tot în cap, în nas, urechi, ochi și gură.
Capul mumificat al lui Nebiri este rezultatul unei "împachetări perfecte", au explicat Bianucci, Charlier și colegii lor într-o lucrare publicată în revista "Forensic Science, Medicine and Pathology". O fașă suplimentară a fost introdusă în gură pentru a umple cavitatea bucală.
"Împachetarea meticuloasă a creat o barieră pentru a proteja corpul de colonizarea insectelor. În același timp, avea se pare un scop cosmetic, permițând trăsăturilor feței și gâtului să-și mențină aparența de viață", a mai spus Bianucci.
Oamenii de știință au fost intrigați de faptul că au descoperit o mică gaură în structura osoasă cunoscută sub numele de platoul cribriform, care separă cavitatea nazală de creier. Totuși, notează LiveScience, creierul nu a fost scos. Folosind datele rezultatele în urma tomografiilor, oamenii de știință au reușit să realizeze o reconstrucție 3D a suprafeței creierului, ceea ce le-a permis să reconstituie țesuturile moi sau modificate de alterări postmortem. "Nu au fost depistate anomalii anatomice", a spus Bianucci.
Tratamentul elaborat aplicat capului seamănă cu tehnica de îmbălsămare descoperită la cuplul non-regal format din Yuya și Thuya. Analize ADN efectuate în 2010 au identificat cuplul ca fiind format din străbunicii lui Tutankamon. Loynes a notat că acest cap conservat este un exemplu rar de tratament funerar de rang înalt aplicat în cazul unui individ care nu era rege la începutul celei de a 18-a dinastii. "Este o descoperire unică care precede evoluțiile din perioada târzie a celei de a 18-a dinastii sau din a 19-a și a 20-a în ceea ce privește faraonii, reginele și rudele lor", a mai spus Loynes.
"Folosind o combinație de tehnici neinvazive, cercetătorii au reușit să descopere un tratament special al creierului, care nu implică extragerea sa", a declarat Dario Piombino-Mascali, antropolog la Universitatea Messina, din Sicilia, care nu a fost implicat în studiu.
Aflată la răscrucea dintre antropologie legistă și osteo-arheologie, cercetarea deschide noi posibilități pentru studiul mumiilor. "Reconstrucția facială a fost produsă din fișierul Dicom (Digital Imaging and Communications in Medicine) al tomografiei și, din acest motiv, poate fi reprodus în cazul oricărei mumii care a fost scanată cu un computer tomograf", a mai spus Loynes.