Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” a aniversat cei 57 de ani de existenţă, sâmbătă, de praznicul patronului său spiritual, Sfântul Apostol Andrei, printr-un moment artistic inedit: concertul simfonic cu narator „The Notebook of a Gentle Fat Swan”, de Marian Curteanu. Povestea lebedei blânde şi grăsuţe, prezentată în premieră, în sala „Sergiu Celibidache” a colegiului constănţean, sub bagheta maestrului Radu Ciorei, a transpus publicul într-o atmosferă specială. Melomanii au însoţit zbaterile interioare ale lebedei, pe parcursul a nouă momente muzicale care au corespuns tot atâtor luni, cifra simbolizând şi cele nouă luni necesare naşterii omului.
„FIECARE NOTĂ A FOST COVÂRŞITOARE” Prezent în primul rând al sălii de spectacole, compozitorul prof. Marian Curteanu a ascultat cu emoţie fiecare notă muzicală. „Fiecare notă, fiecare amănunt a fost covârşitor. În momentul în care scrii ceva, asculţi, ai emoţii ca nu cumva să fie ceva interpretat greşit”, a spus prof. Marian Curteanu, care pregăteşte un alt concert mai amplu.
Trecerea de la un moment muzical la altul s-a făcut cu ajutorul cuvântului, rostit de actriţa Cristina Oprean. „Mie îmi place foarte mult acest gen de concerte, deoarece am făcut Liceul de Muzică şi înţeleg muzica, fiindu-mi mult mai uşor să introduc textul. Consider că, după 20 de ani de „reformă” în educaţie, este foarte necesar ca lumea să înceapă să revină în sălile de concerte, să nu se mai teamă de muzica „grea”. De aceea încerc să-i ajut să o înţeleagă, să decodifice muzica în imagini proprii”.
„A fost o experienţă interesantă. Este o lucrare foarte dificil de interpretat, chiar dacă poate fi percepută ca o lucrare melodioasă, care nu impune probleme”, a spus maestrul Radu Ciorei, care a dirijat peste 100 de concerte cu muzică contemporană în premieră mondială, în ţară şi peste hotare.
Orchestra simfonică a fost formată din pianistul Daniel Sărăcescu - care a susţinut două momente solo dintre cele nouă ale concertului, violoniştii Mitică Feraru, Carmen Simion, Rodica Nurla şi Dumitru Porcescu, violiştii Florin Iacob şi Vahtang Parulava, violonceliştii Carmen Tegzeşiu şi Ghiorghiţă Tănase, contrabasistul Vladislav Zodieru, dar şi Magdalena Ghilescu - flaut, Cristina Vârtejan - oboi, Bogdan-Petre Manciu - clarinet, Gelu Păun şi Dan Simion - percuţie.