Theodor Fontane şi Prosper Mérimée, autorii lunii septembrie, la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Theodor Fontane şi Prosper Mérimée, autorii lunii septembrie, la Biblioteca Judeţeană

Cultură 27 Septembrie 2008 / 00:00 625 accesări

La Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ sînt deschise, în această perioadă, o serie de expoziţii de carte menite să aducă în atenţia cititorilor evenimente marcante, dar şi autorii aniversaţi sau comemoraţi în luna septembrie. Printre aceştia îi menţionăm pe Theodor Fontane şi pe Prosper Mérimée.

Scriitorul Theodor Fontane s-a născut la 30 decembrie 1819 şi a încetat din viaţă la 20 septembrie 1898. Expoziţia de carte, menită să prezinte volumele reprezentative ale autorului, este deschisă în perioada 15 septembrie - 4 octombrie, la sediul bibliotecii. În paginile lui Theodor Fontane, important poet şi romancier german din secolul al XIX-lea, se regăseşte atmosfera grandiosului Imperiu German din timpul cancelarului Otto von Bismarck. Dintre lucrările sale, Biblioteca Judeţeană Constanţa deţine romanele „Effi Briest“, „Cecile“, „Frau Jenny Treibel“, „Fără întoarcere“, „Iubirea nu iartă“, dar şi „Păcatul“, criticat ca imoral la acea vreme, încît abia după doi ani de la terminare, în 1882, şi-a găsit un editor.

Un alt autor omagiat de instituţia de cultură este Prosper Mérimée. Autorul s-a născut la 28 septembrie 1803 şi a murit la 23 septembrie 1970. Expoziţia de carte este deschisă în perioada 28 septembrie – 12 octombrie, la sediul bibliotecii. Vasile Alecsandri, în „Biografia lui Prosper Mérimée“, spunea: „Eu am avut norocirea de a-l cunoaşte [...] şi găsesc de o plăcută datorie a spune compatrioţilor mei că Prosper Mérimée a fost unul din acele personaje eminente din Francia care s-a interesat mult de soarta României. România - zicea el - este acum ca o fetiţă de 12 ani, neformată încă; frumuseţea ei nu s-a dezvoltat şi nimeni nu o bagă în seamă. Lasă ca să mai crească, să ajungă la epoca tinereţii, unde formele copilei se desemnă graţios, unde calităţile ei fizice şi intelectuale se afirmă, unde frumuseţea ia un caracter de splendoare regală şi ochii lumii se vor îndrepta cu admirare spre dînsa. Tot ce doresc pentru România este ca să aibă nu 12, dar 20 de ani!“

O altă expoziţie de carte găzduită de Biblioteca Judeţeană, în perioada 22 septembrie – 25 octombrie, este „Holocaust“. Deşi, în antichitate, conform definiţiei date de Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, termenul desemna jertfa adusă zeilor, în care animalul sacrificat era ars în întregime, în prezent, utilizarea sa este restrînsă la moartea violentă a civililor, în special evrei, provocată de nazişti, înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Taguri articol


12