Theresa May a „îmbrăcat constituţia britanică cu o vestă sinucigaşă şi i-a predat UE detonatorul“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fost ministru de externe britanic:

Theresa May a „îmbrăcat constituţia britanică cu o vestă sinucigaşă şi i-a predat UE detonatorul“

Externe 09 Septembrie 2018 / 16:48 486 accesări

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson a făcut duminică, 9 septembrie, câteva declarații usturătoare la adresa premierului Theresa May și situația actuală a Marii Britanii. El susține că premierul a „îmbrăcat constituţia britanică cu o vestă sinucigaşă şi i-a predat Uniunii Europene detonatorul“ atunci când a prezentat planul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, informează Reuters şi AFP.

Potrivit Agerepres, Theresa May a prezentat în luna iulie un plan convenit după discuţii intense cu membrii cabinetului său la reşedinţa de la Chequers, în afara Londrei. Într-un editorial publicat în ediţia duminicală a cotidianului The Daily Mail, Johnson descrie aşa-numitul „plan Chequers“ drept o umilire care „ne lasă deschişi în faţa şantajului politic perpetuu“.

Boris Johnson este considerat favorit să îi succeadă Theresei May în funcţia de prim-ministru şi a fost unul dintre principalii promotori ai campaniei pro-Brexit la referendumul din iunie 2016. „Am îmbrăcat constituţia britanică cu o vestă sinucigaşă şi i-am dat detonatorul lui Michel Barnier (negociatorul-şef al UE pentru Brexit)“, a scris Johnson.

Guvernul de la Londra a reacţionat la declaraţiile fostului şef al diplomaţiei britanice, ministrul pentru locuinţe James Brokenshire, subliniind că Marea Britanie trebuie să se concentreze acum pe aplicarea „planului Chequers“ în vederea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. „Noi trebuie doar să ne concentrăm, de fapt, pe avansarea planului Chequers. Acesta este planul care oferă soluţii şi pe el trebuie să ne concentrăm“, a declarat Brokenshire pentru postul de televiziune britanic Sky.

Planul prezentat de Theresa May în iulie prevede crearea unei zone de liber schimb pentru bunuri şi produse agricole între Marea Britanie şi UE, ceea ce ar menţine, practic, sectorul sub reglementările pieţei unice europene şi ar asigura o frontieră deschisă între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda. Marea Britanie ar părăsi însă piaţa unică europeană a serviciilor, ce reprezintă 80% din economia sa.



12