Theresa May, în Irlanda de Nord pentru discuții despre frontiere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Theresa May, în Irlanda de Nord pentru discuții despre frontiere

25 Iulie 2016 / 07:49 496 accesări

Primul ministru britanic Theresa May se va deplasa luni la Belfast pentru a încerca să-i asigure pe nord-irlandezii neliniștiți de o posibilă revenire la frontiere și controale vamale cu Republica Irlanda, ca urmare a votului din 23 iunie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană a Regatului Unit, relatează AFP.

După Scoția și Țara Galilor, lidera conservatoare își încheie astfel turul națiunilor care constituie Regatul Unit, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost învestită în fruntea executivului britanic, când promisese să protejeze "unitatea" regatului.

La Belfast, ea se va întâlni cu primul ministrul nord-irlandez Arlene Foster, indică Downing Street într-un comunicat, subliniind că Theresa May intenționează să asocieze guvernul nord-irlandez la pregătirea aplicării Brexit.

"Am indicat clar că vom face din ieșirea Regatului Unit din UE un succes. Aceasta trebuie să fie valabilă și pentru Irlanda de Nord, inclusiv cu privire la relația sa de frontieră cu Republica Irlanda", membră a UE, declară Theresa May în comunicat.

Locuitorii Irlandei și ai Regatului Unit beneficiază de libera circulație între cele două entități în cadrul Zonei comune de călătorie care prevede controale minime la frontiere.

Numeroși nord-irlandezi se tem că o ieșire din UE se va traduce printr-o revenire a controalelor vamale, care ar putea afecta schimburile comerciale între cele două părți ale insulei.

Ruptura de UE îi neliniștește în egală măsură pe naționaliștii nord-irlandezi care consideră Bruxellesul o contrapondere ce asigură echilibrul cu guvernul de la Londra.

În timpul campaniei pentru referendum, militanți pro-UE avertizaseră că o ieșire din Uniune ar putea provoca instabilitate în această regiune unde grupuri republicane disidente sunt suspectate că acționează în continuare, după aproape 20 de ani de la "Acordul din Vinerea sfântă".

Acest acord fusese încheiat în 1998 pentru a pune capăt "Tulburărilor", termen utilizat pentru a califica conflictul între susținătorii uniunii cu Regatul Unit și naționaliștii care aspiră la uniunea cu Irlanda, soldat cu 3.500 de morți între 1969 și 1998.

"Pacea și stabilitatea în Irlanda de Nord vor fi întotdeauna printre prioritățile guvernului meu", asigură Theresa May în comunicat.

Irlanda de Nord, ca și Scoția și Londra, s-a pronunțat în majoritate împotriva Brexit în cursul referendumului.

Taguri articol


12