Tichetele de sănătate, contribuţia personală la plata serviciilor medicale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În premieră, pachetul general de servicii medicale, definitivat

Tichetele de sănătate, contribuţia personală la plata serviciilor medicale

Social 02 Iulie 2009 / 00:00 947 accesări

Specialiştii Ministerul Sănătăţii (MS) au anunţat definitivarea, în premieră, a pachetului general de servicii medicale pe baza ghidurilor şi protocoalelor terapeutice. “Pachetul general de servicii şi tichetul pentru sănătate reprezintă o necesitate şi fac parte din reforma structurală a sistemului de sănătate. Acestea vor contribui la diminuarea plăţilor informale şi la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate, asigurînd astfel creşterea calităţii asistenţei medicale. Măsurile reprezintă, în acelaşi timp, un angajament al României, pentru că fac parte din clauzele acordului de finanţare încheiat cu FMI şi Banca Mondială”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac. Este pentru prima dată cînd un ministru al Sănătăţii îşi asumă să prezinte public şi transparent românilor care sînt serviciile de sănătate ce pot fi plătite din contribuţiile la asigurările de sănătate şi care sînt cele ce nu pot fi acoperite de către acestea. Noul pachet general de servicii reprezintă baza stabilirii serviciilor de sănătate care sînt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi a celor care vor fi plătite suplimentar, prin tichetele pentru sănătate. Reconfigurarea pachetului de servicii pe baza ghidurilor şi protocoalelor terapeutice va permite controlul costurilor şi al practicilor medicale. De asemenea, pachetul va crea condiţiile calculării costurilor în funcţie de nevoile specifice pe patologii. Definirea pachetului de servicii medicale s-a făcut plecînd de la problemele existente - servicii garantate teoretic, dar practic de multe ori nerealizate. Introducerea în sistem a noului pachet va aduce beneficii calitative la toate nivelurile. Ca şi exemple de servicii mediale acoperite precizăm: prezenţa medicului de familie la cabinet 7 ore pe zi, asistenţa medicală gratuită pentru urgenţele reale, acoperirea integrală a intervenţiilor chirurgicale etc.

Tichetul pentru sănătate reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora. El se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice. „Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an. Potrivit estimărilor, contribuţia personală prin tichete va fi de aproximativ 350 lei pe an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include două episoade de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, şase - opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, zece analize de laborator, o investigaţie radiologică, o investigaţie de înaltă performanţă)”, a explicat ministrul, care a adăugat că „nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar”. De exemplu, cuantumul contribuţiei personale este de cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de zece lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale, vor necesita o contribuţie personală de 20 lei. La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia, Ungaria. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest, care au o experienţă consistentă în gestionarea contribuţiilor suplimentare.

700 milioane de lei anual la cabinete sau spitale

Prin introducerea tichetelor pentru sănătate, se vor genera în sistem aproximativ 700 milioane de lei anual, fonduri care vor rămîne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor fi utilizate pentru salarii, investiţii sau servicii. Noua măsură va stimula competiţia în sistem pentru atragerea de venituri suplimentare, pacienţii avînd posibilitatea de a alege medicii şi spitalele care au dovedit responsbilitate şi performanţă. Astfel, se vor crea premise reale pentru creşterea calităţii asistenţei medicale. Prin introducerea acestei măsuri, MS urmăreşte şi reducerea plăţilor informale (creînd premisele majorării salariilor pentru cadrele medicale), precum şi creşterea accesului la asistenţă medicală la un nivel adecvat. De asemenea, măsura permite creşterea gradului de monitorizare şi transparenţă a cheltuielilor, tichetele funcţionînd ca document de plată, semnat de către pacient.

Tichetele pentru sănătate, deductibile

Ministerul Sănătăţii va propune ca tichetele pentru sănătate să fie deductibile. Categoriile de populaţie care nu vor plăti tichetele pentru Sănătate sînt: persoane asistate social (Legea 416/2001), pensionari cu pensii sub 700 lei pe lună; copiii cu vîrsta pînă în 18 ani, şomeri, persoane care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide, doar pentru servicii aferente gravidităţii, persoane aflate în Programele Naţionale de Sănătate. Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 milioane lei anual. “Sînt convins de efectele pozitive ale implementării pachetului de servicii de bază şi a tichetului pentru sănătate. În complementaritate cu măsurile deja active, ele vor conduce la creşterea accesibilităţii pacienţilor la nivelul corespunzător de asistenţa medicală şi la utilizarea mai judicioasă a resurselor, astfel încît mai mulţi pacienţi să beneficieze de tratamente adecvate şi moderne”, a declarat dr. Ion Bazac.



12