Jucătorul american de golf Tiger Woods a revenit în fruntea clasamentului sportivilor după criteriul veniturilor realizate într-un singur an, tradiţionala anchetă a revistei americane „Forbes“ apreciind la 78 de milioane de dolari totalul încasărilor sale, dintre care 13 milioane dolari din salarii şi premii şi 65 milioane dolari din alte activităţi, în special publicitate şi sponsorizări.
@ În mod surprinzător, locul secund este ocupat în 2013 de tenismanul elveţian Roger Federer, un jucător aflat pe o pantă descendentă, cu cel mai slab an în rezultate pur sportive din carieră, după 2001, dar care „încă se vinde bine”. Totalul veniturilor sale se cifrează la 72 de milioane de dolari, dintre care doar 7 milioane provin din premii, restul de 65 milioane datorându-se imaginii sale. Federer are un portofoliu impresionant de sponsori, incluzând contracte cu Nike şi Rolex.
@ Ultimul loc al podiumului este ocupat de baschetbalistul Kobe Bryant, care a strâns în 2013, în mod echilibrat, 62 de milioane de dolari: 28 milioane din salarii şi bonusuri de performanţă şi 34 milioane din alte contracte. De 15 ori selecţionat pentru All-Star Game, Bryant şi-a prelungit, în noiembrie, cu doi ani acordul cu Los Angeles Lakers, aceasta fiind una dintre explicaţiile plasării sale pe un loc atât de sus.
@ Baschetul a ocupat şi poziţia a 4-a a ierarhiei „Forbes“, prin LeBron James, cu 60 milioane de dolari primiţi în 2013: 18 milioane din salarii şi 42 din contracte publicitare şi altele asemenea, cu Nike, McDonald's şi Coca-Cola, între altele.
@ Fotbalul american este prezent pe locul 5 cu Drew Brees, cu 51 milioane dolari (40 milioane salarii, 11 contracte), un jucător care a cucerit în 2013 titlul în Super-Bowl, după şapte ani petrecuţi la New Orleans Saints. Quarterback-ul „Sfinţilor“ este considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile ai acestei discipline.
@ Foarte aproape în privinţa veniturilor s-a situat un alt reprezentant al NFL, Aaron Rodgers, cu 49 milioane dolari (43 din salarii), în mare parte pentru că jucătorul desemnat MVP în 2011 a semnat cu Green Bay Packers, în aprilie, un contract pe 5 ani pentru 110 milioane dolari, devenind cel mai bine plătit om de fotbal american din istorie.
@ Locul 7 în ancheta revistei „Forbes“ revine în 2013 unui alt jucător de golf, Phil Mickelson, cu 49 milioane dolari (doar 5 milioane din salarii şi premii, restul din contracte publicitare).
@ Locul 8 aparţine, în mod neaşteptat, unui fotbalist retras cam de la mijlocul anului din activitate: David Beckham, cu un total al veniturilor de 47 milioane dolari. De altfel, repartiţia încasărilor explică provenienţa banilor, doar 5 milioane dolari fiind din salarii şi prime, grosul provenind din „glamour”, cum scrie revista americană, din aura de vedetă şi din inspiraţia agenţilor care au făcut din fostul internaţional englez o veritabilă fabrică de bani.
@ Topul 10 al acestei ierarhii este încheiat, pe locurile 9 şi, respectiv, 10, de doi fotbalişti în activitate, în mare vogă chiar: portughezul de la Real Madrid, Cristiano Ronaldo, cu 44 milioane de dolari (23 milioane salarii şi bonusuri + 21 milioane contracte), care îl depăşeşte pentru prima oară, dar într-un alt fel de clasament decât cel pentru „Balonul de Aur“, pe argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona), cu 41 milioane de dolari (20+21 milioane).