Tinere talente, în antologia de haiku „Înmuguriri”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tinere talente, în antologia de haiku „Înmuguriri”

Cultură 02 Noiembrie 2009 / 00:00 696 accesări

La Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a fost lansată, la sfârşitul săptămânii trecute, antologia „Înmuguriri. Exerciţii de haiku traduse în engleză şi în franceză”, volum care reuneşte, în cele 100 de pagini, creaţii ale mai multor elevi, membri ai Cercului literar „Muguri”, coordonat de Anastasia Dumitru. Evenimentul a fost inclus în cadrul proiectului „Interculturalitate româno-japoneză”, care marchează cinci decenii de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre ţara noastră şi Japonia. Lansarea cărţii a fost însoţită de alte momente artistice speciale, precum prezentarea costumului tradiţional japonez, expoziţii de origami şi ikebana, dans, cântece şi recital de lirică niponă.

Textele incluse în antologia „Înmuguriri” sînt traduse de către profesorii: Elisabeta Ana Iuliana Linea, Luiza Vlad, Maria Ivanoff, Daniela Borlovan, iar ilustraţia volumului, cu haiga, este realizată de profesoara Andreea Anăstăsoaie, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, şi de profesoara Maria Cozma, de la Şcoala Generală cu clasele I-VIII „Dan Barbilian”, dar şi de elevi, dintre care se distinge Mihaela Miron. ,,Antologia “Înmuguriri” reprezintă încă un pas important pe care Şcoala de haiku de la Constanţa, iniţiată de Ion Codrescu, îl face, prin proiectul internaţional de învăţare de către copii a acestei arte”, precizează prof. univ. dr. Olga Duţu, pe coperta a IV-a a culegerii.

Mulţi dintre cei 20 de elevi din clasele a VI-a B şi a VII-a D, ale căror lucrări se regăsesc în antologie, sunt laureaţi ai concursurilor literare naţionale: Adelina Luana Popa - Premiul al II-lea la Concursul Naţional „Ochii sufletulul meu”, Piatra Neamţ, Francisca Iancu şi Miruna Bancu - Premiul al III-lea la Concursul de Haiku. De asemena, haiku-ul Mariei Bădeliţă este publicat în revista din Japonia „Meguro Kumin - Shakaikyouiku-kan” de către Yasuomi Koganei, în octombrie 2009. „Această antologie este un răspuns literar al profesoarei Anastasia Dumitru, care a reuşit să-i apropie pe elevii săi de frumosul din natură prin intermediul poeziei japoneze, haiku-ul. Gingăşia, sinceritatea şi simţul creator ale acestora sînt ilustrate în cele trei versuri, după un excurs de un an în lumea fascinaţiei japoneze: artă, cultură, tradiţie şi în special lirică ilustrată prin haiku. Orele de atelier haiku-haiga s-au constituit în paşi de cunoaştere a unei alte culturi cu valorile ei, intrate în universalitate”, a subliniat preşedintele Societăţii de Haiku din Constanţa, prof. Laura Văceanu, prezentă la evenimentul editorial.

La acest eveniment cultural, organizat de Liceul „Lucian Blaga”, în colaborare cu Societatea de Haiku, au participat cu momente demonstrative elevi de la Şcoala Generală nr. 12, „B. P. Hasdeu”, Şcoala Generală nr. 39 ,,N. Tonitza”, Şcoala Generală nr. 28, ,,Dan Barbilian”, precum şi preşcolari de la Grădiniţele „Perluţele mării”, „Norocel” şi numărul 56.

Taguri articol


12