Tinereţe fără bătrânețe cu 12 plante din zona Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tinereţe fără bătrânețe cu 12 plante din zona Dobrogei

Lifestyle 08 Octombrie 2017 / 23:17 5882 accesări

Se pare că florile României sunt o comoară pentru față. Adina Oancea, doctorand în biochimie, studiază vreo 12 specii din zona Dobrogei, care ne promit tinerețe fără bătrânețe.Un interviu din Revista Psychologies cu Adina Oancea ne luminează asupra beneficiilor pe care le pot avea plantele noastre autohtone asupra tenului.

Care sunt cele mai fertile specii de flori din punct de vedere cosmetic în zona Dobrogei?

Zona Dobrogei este foarte fertilă datorită solului și atmosferei. Marea diversifică flora întotdeauna și o ajută să se înrădăcineze, să prindă viață, în diverse forme sau specii de plante, având în vedere că discutăm despre vegetație. În zona Dobrogei și-au găsit casă bună multe specii cu potențial major pentru sectorul cosmetic. Unele dintre cele mai importante sunt: lavanda, nalba, iasomia, cătina, toporașii, ghioceii, roinița, păducelul, plopul negru, cimbrișorul, crinul alb, măceșul și salvia.

Ce aplicații cosmetice are cătina?

Cătina (Hippophae rhamnoides) este un arbust care a cunoscut pământul roditor al Dobrogei cu foarte mulți ani în urmă. Este extrem de rezistent la secetă și/sau ger când ajunge la maturitate și se mulțumește cu puțin. Anii cu ploaie abundentă încarcă fructele cu o cantitate mare de suc, iar anii secetoși oferă mai puțin suc, însă extrem de concentrat în antioxidanți. Putem spune că această plantă este „aurul“ României și aurul brand-ului Careless Beauty. În cosmetică, o utilizăm pentru cantitatea enormă de antioxidanți găsiți în fructe și care, ulterior, prin absorbție cutanată, sporesc procesul de regenerare celulară. Astfel, un produs bogat în cătină ajută pielea să se regenereze și să întinerească. În doar 100 de grame de fructe de cătină se află între 600-1.500 mg vitamina C (concentrație benefică în stimularea producției de colagen), aproximativ 180 mg vitamina E, carotenoide 30-40 mg, acizi grazi și acizi organici 6-11%, constituienți benefici pentru regenerarea pielii noastre.

Dar crinul?

Crinul alb (Lilium candidum) este o floare extrem de delicată, sensibilă, dar foarte puternică în principii active. Extractul din flori de crin este benefic tenurilor sensibile, uscate, ușor iritabile și care se descuamează. În același timp, oferă luminozitate și finețe pielii. Crinul alb face parte din familia Liliaceae, o familie a speciilor rare și delicate, care s-au folosit de mii de ani în înfrumusețarea corpului, precum și în parfumerie. Uleiul din flori de crin este utilizat în industria cosmetică pentru propritățile sale emoliente, de calmare și antiinflamatorii. De asemenea, acesta este des utilizat în vindecarea arsurilor și rănilor pielii.

Florile de crin conțin și flavonoizi, lilaline, jatrophine și carotenoide. Acești compuși chimici se regăresc în forma lor naturală în această floare deosebită. Polenul de crin este un ingredient cosmetic excepțional, pe care îl utilizăm în dermatocosmetica Careless Beauty.

Dar toporașii și ghioceii?

Toporașii și ghioceii sunt vestitorii primăverii, dar și vestitorii reîntineririi pielii. Sunt flori dedicate tenurilor delicate, sensibile, cuperozice, pistruiate. Extractele cosmetice din toporași și ghiocei luminează tenul, ajută la îndepărtarea petelor și/sau a pistruilor, împrospătează tenul și hidratează profund.Recoltarea este minuțioasă, deoarece florile sunt mici și delicate, însă, având în vedere beneficiile aduse pielii, merită.

Ce alte plante are flora românească care ar putea fi exploatate cosmetic?

Flora României deține în portofoliul său peste 3.350 de specii de plante cu potențial terapeutic. România oferă specii de plante interesante în tot arealul geografic, care cuprinte următoarele zone: zona Carpaților, lanțul subcarpatic, zonele de șes și câmpie și zonele Mării Negre și ale Deltei Dunării.

27% din țara noastră înseamnă păduri cu floră diversificată. Ar fi multe specii de plante interesante pentru sectorul cosmeticelor organice.

Dintre acestea amintesc: flori de unghia păsării (Viola dacica), ienupăr (Juniperus communis), țintaura (Centaurium erythraea), bujori (Paeonia rockii), garofițe (Dianthus tenuifolius și Dianthus superbus), clopoței (Campanula abietina) etc.

Ce alte folosiri pot avea aceste plante?

Plantele din flora României sunt o farmacie organică, dar pot avea aplicabilitate și în alte domenii decât cel farmaco-cosmetic. Alte sectoare în care pot fi utilizate sunt sectorul alimentar, wellbeing (exemplu: parfumuri organice pentru cameră și/sau săculeți parfumați împotriva insectelor dăunătoare) și cel al vopselelor organice utilizate în industria textilă.

În viitor, cu siguranță se vor găsi mult mai multe întrebuințări, pe măsură ce oamenii se vor reîntorce la natură, vor avea răbdarea necesară să o înțeleagă și vor încuraja mai mult domeniul cercetării științifice din România.

Taguri articol


12