Tinereţe fără bătrâneţe: S-a descoperit o proteină care menţine pielea tânără

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tinereţe fără bătrâneţe: S-a descoperit o proteină care menţine pielea tânără

Ştiință 06 Aprilie 2019 / 14:15 4065 accesări

O proteină care ajută la menţinerea aspectului tânăr al pielii a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină şi Stomatologie din Tokyo, Japonia, relatează japantimes.co.jp.

Proteina a primit numele de COL17A1 şi funcţionează prin încurajarea competiţiei între celule, un proces cheie menit să menţină sănătatea ţesuturilor. Substanţa elimină celulele mai slabe, încurajând înmulţirea celor mai puternice.

"Celulele stem deteriorare sau afectate de stres pot fi eliminate selectiv, zilnic, de celule intacte din pielea noastră", a afirmat Emi Nishimura, coordonatoarea cercetării şi profesoară în cadrul departamenului de biologie - celule stem din instituţia de învăţământ niponă.

Studiul, care a apărut săptămâna aceasta în publicaţia ştiinţifică Nature, a fost bazat pe cercetări asupra cozilor de şoareci, care au multe caracteristici similare pielii umane.

Procesul de îmbătrânire reduce prezenţa proteinei COL17A1, un efect similar cu cel al radiaţiilor UV şi al altor factorilor de stres. Acest fapt se traduce printr-o multiplicare a celulelor mai puţin puternice, care slăbesc pielea şi o fac predispusă la leziuni şi la vindecarea la un ritm mai lent.

Confirmarea importanţei proteinei COL17A1 a determinat echipa de cercetători să se concentreze asupra găsirii unor substanţe care să stimuleze procesul de producere a acesteia.

SPECIALIŞTII AU IZOLAT DOI COMPUŞI CHIMICI - Y27632 ŞI APOCININA - ŞI LE-AU TESTAT PE CELULELE DIN PIELE, IAR REZULTATELE AU FOST POZITIVE.

"Aplicarea acestor compuşi pe răni grave ale pielii a ajutat, în mod semnificativ, la vindecare", spun autorii studiului.

Aceştia mai susţin că cele două substanţe indică faptul că există modalităţi care facilitează regenerarea pielii şi şi reduc procesul de îmbătrânire.

Doi profesori de la Universitatea din Colorado, SUA, au declarat, referitor la acest studiu, că, până în prezent, procesul de competiţie între celule nu a mai fost studiat decât în cazul muştelor de fructe. Cei doi profesori universitari, Ganna Bilousova şi James DeGregori, au spus că studiul japonez "oferă dovezi că, la mamifere, celulele sănătoase pot repopula, în mod eficient, ţesuturile adulte, înlocuindu-le pe cele nepotrivite sau deteriorate".

Aceştia mai spun că cercetarea oferă o "dovadă de principiu" că cei doi compuşi chimici pot combate îmbătrânirea pielii. "Vom mai avea nevoie de studii în viitor pentru a determina funcţionarea mecanismului în alte ţesuturi şi pentru a identifica substanţele capabile să inverseze procesul de îmbătrânire în alte organe", au mai spus aceştia.

Nishimura a spus că descoperirea va duce la crearea unor produse cosmetice şi medicamente menite să oprească procesul de deteriorare a pielii şi să susţină procesul de vindecare.

"Vom colabora cu companii farmaceutice şi de produse cosmetice pentru a folosi aceste proteine în scop clinic", a afirmat aceasta.

Cercetătoarea japoneză a declarat, însă, că mai trebuie făcute studii pentru a stabili dacă o competiţie între celule poate juca un rol în regenerarea altor părţi ale corpului, care au ţesut epitelial.



12