Tineri artiști din Constanța, București și Germania creează la Adamclisi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tabăra Națională de Creație „Adamclisi Art Archaeology”

Tineri artiști din Constanța, București și Germania creează la Adamclisi

Cultură 07 August 2016 / 11:56 4612 accesări

Artiști din București și din Constanța, dar și de peste hotare, din Germania, participă, în perioada 1-10 august, la cea de-a III-a ediție a Taberei Naționale de Creație „Adamclisi Art Archaeology”. Evenimentul se desfășoară la inițiativa Asociației Glykon, avându-l atât ca președinte, cât și coordonator artistic pe lector univ. Gheorghe Caruțiu, managerii de proiect implicați - Petric Emanuel, Marius Sterian (Timac Agro România), Renato Cristea, Iulian Achim, Andrei Sorin - făcând posibilă continuitatea ediției precedente.

Tabăra de vară își propune, la fel ca și la edițiile precedente, să îmbogățească patrimoniul artistic local. Sursele de inspirație pentru lucrările de pictură și sculptură sunt istoricul zonei și clasicele peisaje dobrogene, reinterpretate și redate prin viziuni proprii, contemporane.

„Vechea cetate, Muzeul Național de Arheologie Adamclisi, precum și pitorescul dealurilor au reprezentat adevărate surse de inspirație pentru grupul de artiști participanți ai acestei ediții”, spun organizatorii. Grupul de artiști este format din Elena Pîrvu, Laura Armeanu, Ovidiu Cristea, David Tăicuțu, Albert Kaan Tilkioglu, Ionuț Ștefan, Ovidiu Toader (Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice), Ana Dumitru (Jacobs University Bremen, Secția Neuroștiință și Psihologie Cognitivă), Irina Novițchi, Mihaela Pancrat (Universitatea Ovidius „Constanța”, Secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative), Andreea Sterian, Cristina Bucuran (Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța). Studenților Universității „Ovidius” din Constanța și elevelor Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța li s-au alăturat absolvenții Universității Naționale de Arte din București, departamentele Pictură și Sculptură.

SCULPTURĂ ÎN PIATRĂ ȘI PICTURĂ ÎN ULEI, INSPIRATE DE PITORESCUL SPAȚIULUI DOBROGEAN

„Schimbul de idei și interacțiunea dintre artiștii absolvenți, studenții și elevii constănțeni au dus la plăsmuirea unor variate lucrări, precum sculptura în piatră și pictura în ulei, operele surprinzând simboluri ancestrale, învăluite de culoarea și lumina specifice locului. Pentru sculptură, cel mai proeminent izvor al inspirației a fost însăși lupta dusă acum două milenii între daci și romani. Subiectele tratate reprezintă în fapt spiritul militar, fie că este vorba de un pion, un soldat sau stindardul dacic. Deși metoda de lucru este una tradițională, lucrările sunt rezultate ale gândirii curente, păstrând astfel un spirit tânăr și o interpretare proaspătă”, precizează organizatorii.

Noutatea acestui simpozion constă în interacțiunea directă a elevilor de la Liceul Tehnologic „Jean Dinu” din Adamclisi cu tinerii artiști și procesul de creație al acestora. Sub supravegherea prof. Burcea Otilia, ei se pot exprima liber, fiind încurajați să cunoască noi dimensiuni și direcții artistice contemporane.

Vernisajul expoziției celei de-a III-a ediții a Taberei Naționale de Creație „Adamclisi Art Archaeology“ va avea loc pe 10 august, când vor fi expuse lucrările realizate de participanți pe tot parcursul simpozionului.

Citește și:

Tabăra „Creștinismul în Dobrogea” sau arta ca rugăciune

S-a deschis Tabăra de pictură „Briza mării“



12