Tinerii nevăzători nu vor să audă de bastoane!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa Târg de produse pentru persoanele fără vedere

Tinerii nevăzători nu vor să audă de bastoane!

Social 24 Martie 2014 / 00:00 1556 accesări

Chiar dacă lipsa vederii este catalogată drept un handicap, de fapt, cei care s-au născut fără acest simţ sau l-au pierdut în urma unui accident sunt persoane absolut normale, dar care au mai multă nevoie de grija autorităţilor şi a celor din jur pentru a nu se simţi izolaţi de restul lumii. În sprijinul lor, sâmbătă, vreme de patru ore, la sediul filialei interjudeţene Constanţa - Tulcea a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, din strada Traian nr. 56, a fost organizat un târg cu zeci de produse, de unde nevăzătorii să-şi poată achiziţiona obiecte care să le facă viaţa mai uşoară. Reprezentanţa din România a unei firme poloneze a adus de la bastoane până la maşini de scris Braille, totul pentru ca cei fără vedere să nu se simtă dependenţi de oamenii din jurul lor. Directorul Altix Vision, Cornelia Francisc, a declarat că scopul târgului a fost să acopere o gamă cât mai largă de produse, dar şi acestea să fie cât mai accesibile la preţ. „Am adus dispozitive de mărire, simple şi electronice, cu preţuri variind între 200 de lei şi până la 1.600 - 1.700 de lei, maşini de scris Braille, cărţi Braille, jocuri de învăţare a matematicii, dar şi alte tipuri, multe lucruri despre care suntem convinşi că mulţi nevăzători nu ştiau că există. Am vrut să arătăm câte lucruri pot fi puse la dipoziţia persoanelor fizice, dar şi a instituţiilor care ar trebui să accesibilizeze spaţiile şi pentru nevăzători. Noi le putem pune la dispoziţie modele de planuri de accesibilizare a clădirilor”, a declarat directorul Altix Vision. Din păcate, grija autorităţilor pentru aceste persoane fără vedere este prea mică, aşa cum se întâmplă şi pentru persoanele cu handicap. „De fiecare dată ne-am dus noi către autorităţi, niciodată n-au venit ei la noi. Răspunsul lor a fost că nu sunt bani şi nu este o prioritate. Totuşi, anul trecut, faţă de 2012, şcolile au reuşit să facă eforturi mai mari pentru a se dota cu obiecte pentru nevăzători. Acestea s-au axat în primul rând pe maşini de scris în Braille şi jocuri matematice vândute către şcoli. Sperăm ca, prin expoziţiile pe care le vom face, autorităţile să-şi îndrepte atenţia şi spre nevăzători”, a spus directorul reprezentanţei poloneze.

LA NIVELUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, APROXIMATIV 1.100 DE NEVĂZĂTORI SUNT ÎNREGISTRAŢI ÎN ASOCIAŢIE. DINTRE ACEŞTIA, CÂTEVA SUTE AU TRECUT PRAGUL TÂRGULUI.

PRODUSE LA PREŢURI SCĂZUTE Cum era de aşteptat, cei care au venit la târg şi-au îndreptat atenţia spre produsele cu preţ scăzut, obiecte mici, cum sunt lupele pentru cei slab văzători, care ajung la câteva zeci de lei, sau bastoane, care au preţuri variate - 150 de lei cel de grafit, 114 lei cel de aluminiu. Printre membrii asociaţiei care spun că rolul bastonului pentru un nevăzător este important în deplasare este şi Mihaela Banciu. Ea s-a născut fără vedere, este în asociaţie de 30 de ani şi acum este pensionară. „Bastoanele sunt foarte folositoare. Cele de la târg sunt speciale pentru că se întind şi se strâng. E un lucru care nu trebuie să lipsească unui nevăzător”, spune pensionara. Totuşi, nu toţi nevăzătorii folosesc bastoane. Tinerii nici nu vor să audă de aşa ceva. „În România este, să zicem, „o modă” printre tinerii nevăzători: ei nu vor căuta şi nu vor cumpăra niciodată bastoane, doar cei în vârstă fac asta. Firma-mamă din Polonia care le distribuie este şocată de faptul că la noi în ţară nu se vând bastoane. Însă nu avem cerere”, a completat Cornelia Francisc.

Taguri articol


12