O inedită lecţie de cultură şi istorie, pe înţelesul copiilor şi adolescenţilor de la şcolile şi liceele constănţene, s-a desfăşurat, ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). La iniţiativa energicului muzeograf dr. Lavinia Gheorghe, simpozionul dedicat triplei semnificaţii a datei de 9 mai - Proclamarea Independenţei de Stat a României (1877), Ziua Victoriei împotriva fascismului (1945) şi Ziua Europei Unite (1950) - şi organizat de MINAC şi Consiliul Judeţean Constanţa, în colaborare cu Muzeul Marinei Române, a fost foarte bine primit de către elevi. Despre tripla semnificaţie a zilei de 9 mai au vorbit prof. univ. dr. Ion Bitoleanu de la Universitatea „Spiru Haret” şi dr. Florin Stan de la MMR, dar şi elevi de la şcolile invitate, care au dovedit reale preocupări în domeniul muzei Clio. Profesorul Ion Bitoleanu a evocat evenimentul care îi este cel mai drag, 9 mai 1877, care a dus la proclamarea Independenţei de stat a României, iar intervenţiile sale pertinente prin care i-a provocat la dialog pe copii, au avut efectul scontat.
●„NU TREBUIE SĂ UITĂM ISTORIA!”● „9 mai 1945 reprezintă o zi a victoriei împotriva totalitarismului de factură fascistă. În primul rând, semnificaţia acestei zile este de victorie militară împotriva Germaniei naziste. Ceea ce trebuie să reţinem este faptul că, dacă o parte a continentului s-a bucurat de această mare victorie aliată asupra Germaniei, cealaltă parte a continentului a trăit, pe lângă bucuria eliberării, şi o mare tragedie: ocuparea statelor din Europa de răsărit de către trupele Armatei Roşii şi instalarea unor regimuri comuniste”, a subliniat dr. Florin Stan. „Nu trebuie să uităm că înfrângerea nazismului a fost îndeplinită de sute de mii de soldaţi, de oameni simpli, de oameni care au format unităţile trupei aliate împotriva nazismului. De aceea, jertfa aceasta nu trebuie uitată şi trebuie considerată un temei al Europei libere de mai târziu. Nu întâmplător, la 9 mai 1950, promovarea unei idei care a dus la unitatea europeană de care vorbim astăzi s-a legat de acea zi. După prăbuşirea regimurilor totalitare, în 1989, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991, s-a revenit la vechile temeiuri ale civilizaţiei europene. Astăzi vorbim de o unitate paşnică, de o unitate în interesul comun, dar nu trebuie să uităm istoria”, a conchis dr. Florin Stan.
„Ca de obicei, am încercat şi am reuşit, peste aşteptările noastre, să implicăm în acest simpozion elevi ai şcolilor din Constanţa şi din Valu lui Traian, nu numai prin simpla prezenţă, ci şi prin prezentarea de comunicări dedicate evenimentelor. A fost un dialog între cei care au susţinut comunicări şi elevi. A fost impresionant că elevi de clasa a II-a şi a III-a, care nu fac istorie naţională, au ştiut să răspundă unor întrebări ce ţin de cultura generală a fiecărui român”, a spus muzeograful dr. Lavinia Gheorghe.
În final, o expoziţie de desen tematică, realizată de elevii claselor Step by Step ale Şcolii nr. 22 „I.C. Brătianu”, a dat culoare manifestării.