Tinerii, receptivi la lecţiile de istorie „în aer liber”, la cetatea Carsium

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Porţilor Deschise

Tinerii, receptivi la lecţiile de istorie „în aer liber”, la cetatea Carsium

Cultură 26 Septembrie 2011 / 00:00 429 accesări

Tinerii din Hârşova, elevi de gimnaziu şi de liceu, au decis să dedice câteva ore ale unei duminici frumoase de septembrie istoriei fascinante a urbei lor natale. Pretext pentru această lecţie de istorie necesară a fost cea de-a XII-a ediţie a Zilei Porţilor Deschise, la vechea cetate Carsium, eveniment organizat, ieri, de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. La întâlnirea cu muza Clio şi tinerii au fost prezenţi şi membrii fondatori ai Ateneului Dobrogeţia, care a luat naştere la iniţiativa unui mare iubitor şi promotor al culturii, chirurgul dr. Vasile Sârbu, prorector al Universităţii „Ovidius”, căruia i s-au alăturat, în periplul său cultural şi spiritual, colegul de breaslă şi de catedră, prof. univ. dr. Octavian Unc, dar şi conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan şi Ştefan Lăpuşan.

ÎNTOARCERE ÎN TIMP Înainte de a păşi în vechea cetate Carsium, unde, în prezent, se desfăşoară cea de-a XIX-a campanie de săpături, sub conducerea specialistului MINAC, dr. Constantin Nicolae, tinerii au trecut pragul Muzeului Carsium, locul unde istoria poate fi „privită” datorită exponatelor scoase la lumină de arheologi, dar şi graţie imaginilor sugestive. De altfel, instituţia de cultură continuă tradiţia unuia din cele mai vechi muzee ale spaţiului dintre Dunăre şi Mare, Muzeul Regional al Dobrogei, deschis oficial în anul 1904.

În cadrul unei conferinţe organizată cu acest prilej de către responsabilul Muzeului Carsium şi al şantierului arheologic, dr. Constantin Nicolae, tinerilor li s-a prezentat o serie de imagini document, multe dintre ele inedite, dedicate cercetărilor de la cetate, din anul 1939 şi până în prezent. Lecţia de istorie „ilustrată” a continuat cu vizitarea cetăţii antice Carsium, unde, în prezent, se desfăşoară cercetări la poarta de nord-vest, punctul final al campaniei de săpături 2011 punându-se în această săptămână. Ei s-au arătat receptivi la inedita lecţie de istorie, au pus întrebări referitoare la vechimea aşezării, rolul său şi contextul în care vechea cetate romană a luat naştere pe vechiul pământ ars de soare al Dobrogei.

În urmă cu doi ani, în 2009, „Ziua Porţilor Deschise” la Hârşova a fost dedicată celor cinci decenii de la descoperirea aşezării neolitice şi celor 70 de ani de la primele săpături arheologice din cetatea Carsium.

Taguri articol


12