Conform studiilor recente, 44% dintre copiii din țara noastră s-au confruntat cu cel puţin o ameninţare online, 12% dintre ei au accesat conţinut nepotrivit, iar 10% au intrat în contact cu programe malware şi viruşi. În acest context, TSD Municipiul Constanța a lansat campania de conștientizare denumită „Alege cui dai Accept”, ce are ca obiectiv informarea copiilor și tinerilor cu privire la pericolele pe care le pot înfrunta în mediul online și de a-i ajuta să le prevină. „Alături de colegii mei de la TSD am construit această campanie pe principiul „mai bine previi decât să regreți”. Mesajul este acela că ar trebui să evităm situațiile în care devenim vulnerabili în mediul online. Încurajăm persoanele care devin victime ale violenței online să blocheze conversațiile care le fac să se simtă inconfortabil, nu să le alimenteze. De asemenea, îi îndemnăm pe toți cei care folosesc platformele social media să nu posteze informații sau fotografii care le pot afecta imaginea sau identitatea. Sintetizat, mesajul nostru este simplu, „ALEGE CUI DAI ACCEPT!”, a declarat Mădălina Pascu, vicepreședinte TSD Municipiul Constanța.
Campania vine cu mesaje, sfaturi și îndemnuri din partea specialiștilor pentru ca tinerii să nu devină vulnerabili în fața celor care practică furtul de identitate pe internet, pentru a se proteja de prieteniile false din mediul online, pentru a-și proteja familia și propria persoană, de a nutransmite datele personale, parolele sau adresele de e-mail străinilor și de a nu posta imagini în ipostaze indecente cu ei sau cu prietenii lor. Tinerii care se simt în pericol în mediul online, sunt sfătuiți să oprească oricând comunicarea cu persoana în cauză, să restricționeze accesul la informațiile de pe rețelele de socializare și să păstreze în lista de prieteni doar persoane pe care le cunosc. În 2018, Organizaţia Municipală TSD Constanța a implementat în mediul online o serie de campanii de informare şi conştientizare cu privire la protecția mediului („Constanța Verde”), promovarea și încurajarea transportului prietenos cu mediul („Mai ușor, mai ieftin, mai sănătos”), siguranța în trafic („Condu prudent – cineva te așteaptă acasă”).
„Internetul a devenit deja o parte din universul copiilor de astăzi și, fie că vrem, fie că nu, reprezintă o lume fantastică, plină de informații utile și lucruri distractive, dar în același timp, poate ascunde și numeroase pericole.Telefoanele inteligente deschid noi oportunităţi de distracţie, dar în acelaşi timp de exploatare. În viaţa reală alegerea unui prieten presupune timp, cunoaştere, plăcere, pasiuni comune. În mediul online, prieteniile se leagă cu un simplu „ACCEPT” și gata, avem cu cine schimba impresii, gânduri, fotografii și date mai mult sau mai puţin personale, fără a mai ține cont de toate criteriile care stau la temelia prieteniei. În aceste cazuri se nasc și pericolele, în special pentru copii și tineri”, spun cei de la TSD, într-un comunicat de presă.