Mulți dintre pașii importanți pe care îi faci de-a lungul vieții presupun obținerea unui document eliberat într-o clinică medicală, care să ateste faptul că ești sănătos și apt din punct de vedere fizic și psihic. Așa stau lucrurile atunci când urmează să te angajezi, când dorești să obții carnetul de conducere sau înainte de căsătorie.
Fisa medicala pentru angajare
Acest document cuprinde analize medicale complete, relevante pentru viitori sau actuali angajați, în funcție de domeniul în care își desfășoară activitatea. Analizele sunt efectuate fie în momentul schimbării locului de muncă, fie periodic, pentru a se asigura că sarcinile de serviciu sunt efectuate de fiecare lucrător fără a pune în pericol sănătatea sau siguranța proprie ori a colegilor de muncă.
În funcție de domeniul de activitate, examenul de medicina muncii poate cuprinde mai multe investigații, cel mai frecvent fiind efectuate următoarele: examen clinic general, examen oftalmologic, EKG, glicemie, examen psihiatric, spirometrie, hemograma, examen psihologic și audiogramă.
Specialistul în medicina muncii poate solicita o adeverință sau o scrisoare de la medicul de familie, prin care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat. De asemenea, în scopul confirmării unui diagnostic, poate fi solicitată și examinarea efectuată de către un medic de altă specialitate, însă decizia de aptitudine în muncă îi aparține integral specialistului în medicina muncii.
Fișa medicală pentru permis auto
Legislația prevede că, pentru a intra în posesia permisului de conducere a autoturismului, viitorul șofer trebuie să demonstreze că este apt din punct de vedere medical să conducă un autovehicul fără a pune în pericol siguranța personală sau pe cea a restului participanților la trafic.
Fișa medicală pentru permis auto trebuie obținută de persoanele care doresc să urmeze cursurile școlii de șoferi, de cele cu permisul auto expirat, care trebuie reînnoit, precum și de conducătorii auto cu permisul anulat sau suspendat pentru diverse abateri.
Examinările clinice necesare sunt efectuate de medici aparținând următoarelor specializări: Medicină internă, ORL, Oftalmologie, Ortopedie/Chirurgie, Neurologie și Psihiatrie.
La o clinică autorizată, certificatul medical pentru permis auto este încheiat în aceeași zi în care sunt efectuate consultațiile, de către medicul coordonator al clinicii. Actul emis va avea ștampila instituției, autorizată de către Direcția de Sănătate Publică și de Poliția Rutieră.
Fișa medicală necesară pentru căsătorie
Cunoscut și sub denumirea de certificat prenupțial sau de căsătorie, acest document se eliberează în urma efectuării următoarelor examinări: VDRL, HIV, examen psihiatric, radiologic pulmonar și ginecologic. Atunci când viitoarea soție este însărcinată, certificatul este eliberat fără examen pulmonar, deoarece este interzisă efectuarea de radiografii.
Certificatul este semnat și parafat de către medicul de familie, iar căsătoria trebuie să aibă loc la cel puțin 10 zile și cel mult 14 zile de la depunerea actelor. Prin urmare, trebuie să fie gata cu două săptămâni înainte de oficierea căsătoriei civile, actele fiind depuse la primărie exact în ziua în care sunt efectuate analizele.
Examinări medicale urmate de obținerea unui document specific sunt necesare și în alte situații, precum eliberarea autorizației de liberă practică pentru medici și asistenți medicali, atestarea calității de detectiv particular sau dovedirea faptului că o persoană este aptă să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții.
Indiferent de tipul de fișă medicală de care ai nevoie, asigură-te că te prezinți la o clinică medicală autorizată, astfel încât lucrurile să se desfășoare cu deplina respectare a legii și cu maximă promptitudine!