Liderii Transnistriei şi Oseţiei de Sud consideră nerecunoaşterea independenţei lor drept un eşec, potrivit unei declaraţii semnate la data de 4 iulie de Igor Smirnov şi preşedintele regiunii separatiste gruzine, Eduard Kokoiti. Declaraţia califică eşecul soluţionării conflictului transnistrean drept o provocare majoră pentru dezvoltarea normală a Transnistriei, ca membru cu drepturi egale al comunităţii internaţionale. Documentul precizează totodată că Transnistria şi Oseţia de Sud sînt gata să ia toate măsurile necesare pentru a opri atacurile împotriva vieţii, sănătăţii şi bunăstării cetăţenilor săi, precum şi pentru garantarea suveranităţii şi independenţei lor. Cei doi lideri au evocat sistemul de relaţii internaţionale stabilite după proclamarea independenţei Kosovo şi recunoaşterea acesteia de unele state, pe care îl consideră un exemplu al faptului că în situaţii similare principiul integrităţii teritoriale este prioritar. Se salută şi rolul Rusiei în soluţionarea conflictelor, în calitate de stat garant, exprimîndu-şi speranţa că va rămîne fermă şi că poziţia sa se bazează pe dreptul internaţional, neacceptând ca oficialii de la Tbilisi şi Chişinău să îşi realizeze intenţiile agresive.
Războiul dintre R.Moldova şi separatiştii transnistreni s-a încheiat de mulţi ani, dar urmele acestui conflict sînt în continuare vizibile, printre acestea şi un depozit de armament rus din Transnistria, care îngrijorează atît autorităţile moldovene, cît şi OSCE. Arsenalul, situat în apropierea satului Colbasna, la doi kilometri de frontiera ucraineană, conţine circa 20.000 de tone de arme şi muniţie, potrivit armatei ruse, care este proprietarul centrului. Autorităţile de la Chişinău consideră însă, în baza unor evaluări neoficiale, că volumul armelor şi muniţiei este de două ori mai mare. După dispariţia Pactului de la Varşovia, organizaţie militară ce regrupa URSS şi statele-satelit, zeci de mii de tone de armament, dintre care unele datează din anii \'30, au fost transportate din statele est-europene în R.Moldova. Provincia rusofonă Transnistria, separată de restul teritoriului românofon de fluviul Nistru şi unde se află depozitul de la Colbasna, şi-a proclamat independenţa în august 1991, cu puţin timp înainte de destrămarea URSS. Administraţia acestui teritoriu, nerecunoscut internaţional, nu se mai supune autorităţii Chişinăului din 1992, cînd a avut loc conflictul armat soldat cu sute de morţi. În pofida apelurilor lansate de R.Moldova, Rusia menţine trupe în Transnistria, dintre care 500 reprezintă o forţă de menţinere a păcii, iar alţi 1.000 asigură protecţia arsenalului de la Colbasna. Rusia a promis în 1999, cu ocazia unui summit al OSCE, că va retrage pînă în 2002 trupele din R.Moldova, împreună cu armamentul greu şi muniţia din dotare. Între 2000 şi 2003, ruşii au distrus, potrivit OSCE, 300 de tancuri şi alte vehicule blindate şi au transferat în ţară peste 22.000 de tone de muniţie, transportate de circa 50 de convoaie militare, înainte ca procesul să fie oprit la cererea Tiraspolului, care se temea de o eventuală agresiune militară din partea Chişinăului.
Hilde Hardeman, responsabil pentru R.Moldova, Belarus şi Ucraina la Direcţia Generală pentru Relaţii Externe al Comisiei Europene, a confirmat că CE va continua eforturile în vederea apropierii poziţiilor Chişinăului şi Tiraspolului pe diferite teme, relatează Interlic în pagina electronică. Ministrul moldovean al Afacerilor Externe Vasile Şova, care a avut o întrevedere cu oficialul european, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de sprijinul acordat de UE, atît pe plan financiar, cît şi tehnic, realizării cu succes a măsurilor de consolidare a încrederii în cadrul acţiunilor întreprinse în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Participanţii la întrevedere au punctat activitatea Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră şi şi-au exprimat susţinerea pentru continuarea consultărilor în format trilateral R.Moldova-UE-Ucraina şi consolidarea eficienţei acţiunilor de monitorizare la frontiera moldo-ucraineană.