Tîrg Naţional al Meşterilor Populari, în Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tîrg Naţional al Meşterilor Populari, în Mamaia

Cultură 22 August 2008 / 00:00 602 accesări

Una dintre cele mai aşteptate manifestări ale verii, Tîrgul Naţional al Meşterilor Populari, ajuns la cea de-a X-a ediţie, se deschide, astăzi, în piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia. Peste o sută de familii de meşteşugari expun, pînă marţi, în faţa constănţenilor şi a turiştilor de pe litoralul românesc, propriile creaţii menite să valorifice tradiţia meşteşugurilor artistice. Toate genurile creaţiei artistice populare, de la prelucrarea lemnului, a ceramicii, a metalului sau a pielii sînt reprezentate la tradiţionalul tîrg al meşterilor populari. Nu lipsesc ţesăturile, măştile populare, ouăle încondeiate sau icoanele pe sticlă şi lemn. Tîrgul Naţional al Meşterilor Populari este organizat de Muzeul de Artă Populară, sub patronajul Primăriei Municipiului Constanţa.

Concomitent cu desfăşurarea manifestării, la Muzeul de Artă Populară este deschisă expoziţia temporară „Meşteşuguri artistice - tradiţie şi modernitate“. În cadrul acesteia sînt prezentate piese din patrimoniului instituţiei de cultură, din diferite genuri ale creaţiei artistice populare, care pun în evidenţă prelucrarea în contemporaneitate de către meşteşugari a elementelor de cultură tradiţională caracteristice, cum ar fi tehnicile de lucru, materii prime, formă, ornamentică, cromatică. Meşteşugurile artistice prezentate sînt olăritul - cu vase decorative din centrele renumite de olari, arta lemnului - ilustrată prin crestături realizate pe furci de tors şi obiecte de uz gospodăresc, cojocăritul, ţesutul ştergarelor şi al scoarţei, arta cusăturilor, broderiei, dantelelor executate pe piese de port, confecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale şi a podoabelor tradiţionale, încondeierea ouălor, dar şi o îndeletnicire aflată la graniţa dintre meşteşug şi artă - pictarea icoanelor pe sticlă.

În expunere, specialiştii muzeului au avut în vedere alăturarea, pe plan artistic, a pieselor tradiţionale din fonduri patrimoniale mai vechi, cu noi achiziţii făcute la ediţiile anterioare ale Tîrgului Naţional al Meşterilor Populari. Tematica expoziţiei „Meşteşuguri artistice - tradiţie şi modernitate“ valorifică cele două direcţii ale politicii de achiziţie a Muzeului de Artă Populară: pe de o parte, cercetarea şi obţinerea permanentă din teren a obiectelor tradiţionale care se mai păstrează în gospodăriile săteşti, iar pe de altă parte, identificarea şi achiziţionarea obiectelor creaţiei artistice contemporane, care păstrează tradiţia meşteşugurilor populare autentice.



12