Astăzi începe o campanie de prevenție pentru patologia tiroidiană. În ultimii ani tiroida Hashimoto a crecut cu 70 -% iar gușa cu circa 30%.
Cauza este în principiu deficitul de iod. La acestea se adaugă alimentația îmbogățită cu hormoni sau tratată cu substanțe chimice, poluarea, stresul.
Netratat, deficitul de hormoni tiroidieni atacă toate organele şi poate cauza chiar moartea. Endocrinologii şi pacienţii cer un program naţional de preventie.
Printre simptome se numără: schimbarea dispoziției, anxietatea, oboseala, starea general alterată, senzații de frig. Medicii au mai observat că, odată cu iodarea sării, a crescut şi incidenţa tiroiditei autoimune.
Hormonii tiroidieni influenţează în primul rând metabolismul: consumul de energie, temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii. Nediagnosticat şi netratat, hipotiroidismul nu doar că aduce kilograme în plus.
Testul TSH din sânge poate depista problemele. Toţi cei trecuţi de 35 de ani ar trebui să-l facă anual, spun specialiştii. E gratuit cu trimitere de la medicul de familie.