Tirul de rachetă nord-coreean, denunţat la unison de comunitatea internaţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tirul de rachetă nord-coreean, denunţat la unison de comunitatea internaţională

Externe 06 Aprilie 2009 / 00:00 443 accesări

În timp ce regimul de la Phenian se jură că a reuşit duminică să plaseze un satelit pe orbită, autorităţile americane şi sud-coreene susţin contrariul, fiind foarte îngrijorate de tirul de rachetă lansat în pofida apelurilor internaţionale de a renunţa la test. “Oamenii de ştiinţă şi tehnicienii noştri au reuşit să plaseze satelitul Kwangmyongsong-2 pe orbită datorită rachetei Unha-2, cunoscută şi ca Taepodong-2, conform proiectelor naţionale în materie de dezvoltare spaţială”, se precizează în comunicatul oficial al agenţiei de presă nord-coreene KCNA. “Satelitul îşi efectuează rotaţiile în mod normal pe orbită”, a adăugat textul, asigurînd că satelitul de telecomunicaţii transmite date şi imnuri dedicate gloriei fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung şi a fiului său, actual lider al ţării, Kim Jong-il. Potrivit KCNA, racheta cu trei trepte a decolat la ora locală 11.20, cu zece minute mai devreme decît ora anunţată de Coreea de Sud.

Pentagonul afirmă însă că dispozitivul a aterizat în Oceanul Pacific. Prima treaptă a rachetei a căzut în Marea Japoniei, au declarat Comandamentul de apărare aerospaţială din America de Nord (NORAD) şi Comandamentul militar nord. Aceste informaţii au fost confirmate şi de ministrul sud-coreean al Apărării. “Cele trei trepte ale rachetei s-au prăbuşit în mare. Niciun obiect nu a intrat pe orbită”, a afirmat Lee Sang-hee în faţa Parlamentului reunit în şedinţă extraordinară.

Tirul de rachetă nord-coreean a generat temeri şi reacţii negative la nivel internţaional. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Javier Solana, a subliniat duminică faptul că “nord-coreenii ştiau că nu trebuie să lanseze o rachetă şi că se expun în cunoştinţă de cauză sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU”. Cele mai vehemente au fost SUA şi Japonia care au cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, ce va avea loc duminică seară, cu uşile închise. Preşedintele Obama a denunţat provocarea nord-coreeană şi a precizat că SUA sînt angajate total în direcţia menţinerii securităţii şi stabilităţii în nord-estul Asiei şi va continua să depună eforturi pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, prin negocieri multilaterale la care participă cele două state coreene, Rusia, SUA, Japonia şi China. La rîndul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a deplîns duminică într-un comunicat efectuarea testului nord-coreean. În schimb, China, un aliat apropiat al Coreei de Nord, şi Rusia au făcut apel la reţinere. Fidelă abordării sale diplomatice tradiţionale, China a avut grijă să nu ofenseze părţile, şi mai ales pe aliatul nord-coreean de care este legată în continuare printr-un acord de apărare din 1961. Oficialii de la Beijing şi Phenian, care au frontiere comune de peste 1.400 de kilometri, au relaţii strînse atît pe plan ideologic, cît şi în domeniul economic. China s-a impus de asemenea ca mediator al negocierilor internaţionale demarate în 2003 pentru a determina Coreea de Nord să renunţe la ambiţiile sale nucleare, dar care sînt în prezent în impas. Mai precis, China încearcă să evite orice destabilizare a regimului de la Phenian, temîndu-se de un aflux de refugiaţi la frontiera sa şi probabil de prezenţa trupelor americane la graniţa sa de sud. Rusia va prezenta o reacţie oficială după ce experţii săi vor termina examinarea lansării nord-coreene, a declarat la rîndul său purtătorul de cuvînt al ministerului, Andrei Nesterenko.

Regimul comunist nord-coreean a început primele activităţi la sfîrşitul anilor \'70, cu o versiune de rachetă sovietică SCUD-B, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, testată pentru prima dată în 1984. Între 1987 şi 1992, armata a dezvoltat o variantă de rachetă SCUD-C (rază de acţiune de 500 de kilometri), lucrînd şi la modelul Rodong-1 (rază de acţiune de 1.300 de kilometri), Tapodong-1 (2.500 de kilometri), Musudan-1 (3.000 de kilometri) şi Taepodong-2 (6.700 de kilometri). Modelele SCUD-B, SCUD-C şi Rodong-1 au fost testate cu succes. Conform Cărţii albe a apărării publicate de Coreea de Sud în 2009, desfăşurarea rachetelor Musudan-1 a fost încheiată.

Taguri articol


12