Tiruri ale apărării antiaeriene şi explozii la Tripoli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tiruri ale apărării antiaeriene şi explozii la Tripoli

Externe 25 Martie 2011 / 00:00 357 accesări

Ieri dimineaţă, în capitala libiană au fost auzite tiruri ale apărării antiaeriene şi mai multe explozii puternice, în a şasea zi a ofensivei conduse de coaliţia internaţională. Apărarea antiaeriană a intrat în funcţiune la ora 04.30 GMT şi mai multe explozii au fost auzite ulterior. Coaliţia a condus, miercuri seară, raiduri aeriene asupra capitalei Tripoli. Tirurile apărării antiaeriene şi motoarele avioanelor de vânătoare au fost auzite deasupra oraşului. Miercuri seară, o explozie puternică s-a produs la o bază a forţelor terestre libiene în regiunea Tajura, la 32 de kilometri est de Tripoli. Localnicii au văzut flăcările ridicându-se deasupra bazei militare, după explozie. Agenţia oficială libiană Jana a anunţat atunci că raidurile coaliţiei internaţionale asupra periferiei de est a oraşului Tripoli au vizat un cartier rezidenţial, provocând moartea unui număr important de persoane printre civili.

Forţele guvernamentale au bombardat, miercuri seara, principalul spital din Misrata, precum şi case din cel de-al treilea oraş al Libiei, situat la 200 de kilometri est de Tripoli, au anunţat un martor şi un purtător de cuvânt al rebelilor. Aceste bombardamente intervin în contextul în care coaliţia internaţională a efectuat, miercuri, raiduri asupra trupelor terestre ale colonelului Gaddafi, în special la Misrata. Potrivit unui medic, 17 persoane, între care cinci copii, au fost ucise marţi, în acest oraş, de lunetişti şi obuze ale forţelor guvernamentale.

• NATO a finalizat structura de comandament pentru Libia • NATO ar fi finalizat structura de comandament pentru misiunea din Libia, a declarat un diplomat apropiat dosarului. Comandamentul operaţional şi comandamentul pentru operaţiuni navale vor fi situate la baza italiană a NATO de la Napoli. Misiunile aeriene vor fi coordonate de la baza Poggio Rentaico din nordul Italiei. Comandantul blocadei navale NATO în Libia, italianul Rinaldo Veri, a declarat că operaţiunea anihilează cel mai direct şi rapid mod de transportare a armelor în Libia. Veri a spus că misiunea va folosi toate mijloacele necesare pentru a împiedica accesul armamentului în Libia. ”Dacă suspectăm că o navă încearcă să încalce embargo-ul, ar putea fi necesar să trimitem militari înarmaţi la bord. Dacă întâmpinăm rezistenţă, folosirea forţei ar putea fi necesară”, a subliniat italianul. Preşedintele Băsescu a anunţat marţi seară că România va participa în impunerea condiţiilor de respectare a embargo-ului asupra Libiei cu 205 militari pe Fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major din forţele navale, costul de 4,5 milioane de euro urmând să fie aprobat de Guvern.

SUA au început desfăşurarea a peste 4.000 de membri ai forţelor navale în Mediterana, pentru a susţine operaţiunea din Libia. Decizia de desfăşurare a unor membri ai Bataan Amphibious Ready Group (BATARG) şi ai unităţii 22 a marinei militare s-a bazat pe necesităţile urgente din Libia şi regiune, au spus autorităţile. Navele-amfibie sunt potrivite pentru a executa o gamă largă de misiuni, de la asistenţa umanitară la operaţiuni de securitate maritimă. Operaţiunea Odyssey Dawn este efectuată de 13 state, printre care SUA, Marea Britanie şi Franţa. Între timp, ministrul francez al Apărării, Alain Juppe, a precizat că forţele coaliţiei internaţionale vor continua raidurile aeriene vizând ţinte militare din Libia, ”cât timp va fi necesar”.

• Intervenţia militară nu are sens fără intervenţie politică • Ministrul francez al Apărării, Gerard Longuet, a declarat că intervenţia militară din Libia nu are niciun sens, dacă nu există şi intervenţie politică, să se discute şi să se construiască un viitor diferit pentru poporul libian. Potrivit ministrului, puterile străine nu au un termen pentru operaţiune. ”Obiectivul coaliţiei este încurajarea apariţiei unui dialog: a unui dialog libian”, a mai spus el.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, l-a numit, ieri, pe liderul libian ”dictator nebun” şi s-a declarat convins că ”unele persoane din anturajul lui Gaddafi încep să pună întrebări. Nu îmi imaginez, după ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce se întâmplă în lumea arabă, că un regim încarnat de o asemnea persoană poate să reziste, dar vrem ca libienii să fie cei care decid. Etapa următoare va fi o iniţiativă de pace. Trebuie să ne gândim acum să organizăm procesul de pace, să întrunim condiţiile unui dialog naţional între Consiliul naţional de tranziţie, poate alte forţe politice, există multe autorităţi tradiţionale în Libia”.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut, ieri, UE să decidă sancţiuni economice mai aspre împotriva regimului Gaddafi, declaraţie făcută înaintea summit-ului de la Bruxelles. Merkel a cerut ”un embargo petrolier complet şi restricţii comerciale cu bătaie lungă”. Merkel a spus că Germania susţine obiectivele rezoluţiei ONU pentru folosirea forţei, chiar dacă nu participă la operaţiune.

• Emigranţii pro-Gaddafi plănuiesc atentate în Marea Britanie • Emigranţii libieni care îl susţin pe Gaddafi plănuiesc atentate în Marea Britanie, ca răzbunare faţă de acţiunile militare ale coaliţiei occidentale, relatează ”The Independent”. Serviciile de securitate le-au spus miniştrilor că au interceptat mai multe discuţii între libieni din Marea Britanie, care sugerează comiterea de atacuri ca răzbunare. Informaţiile, transmise aliaţilor NATO, au fost înregistrate cu puţin înainte de impunerea zonei de restricţie aeriană. Un oficial a declarat că există informaţii despre riscul terorist în creştere, pe termen lung, din partea susţinătorilor lui Gaddafi din Marea Britanie. Totuşi, serviciile de securitate cred că nu se pune problema unei acţiuni iminente.

Taguri articol


12