Mai multe tiruri au fost trase marţi în apropierea observatorilor UE care supraveghează aplicarea armistiţiului din Georgia. Aproximativ zece focuri de armă au fost trase în aer în momentul în care două vehicule blindate cu şase observatori la bord patrulau în apropiere de un post de control georgian din oraşul Odzisi, la frontiera cu regiunea separatistă Osetia de Sud, a anunţat purtătorul de cuvînt al misiunii de monitorizare, Steve Bird. Incidentul nu a provocat victime. Şeful misiunii UE, Hansjorg Haber, a declarat într-un comunicat că “incidentul este total inacceptabil”. Misiunea europeană, formată din 225 de observatori, a fost desfăşurată în Georgia la data de 1 octombrie, în cadrul acordului de încetare a focului semnat sub egida UE pentru a pune capăt războiului ruso-georgian din august.
Incidentul a avut loc la scurt timp după ce Georgia a cerut comunităţii internaţionale să se opună creării unor baze militare ruseşti pe teritoriul Abhaziei. “Agresiunea directă împotriva unui stat suveran, ocuparea unor teritorii georgiene şi epurarea etnică a populaţiei georgiene în aceste teritorii au avut ca scop crearea unor baze militare ruseşti”, se arată într-un comunicat al Ministerului georgian al Afacerilor Externe, după ce presa rusă a scris despre intenţia Moscovei de a începe lucrări de construcţie a unei baze navale în portul abhaz Oceamcira, în 2009. Rusia a anunţat, deja, deschiderea a trei baze militare pe teritoriul Abhaziei, subliniază comunicatul Ministerului georgian al Afacerilor Externe. Preşedintele abhaz, Serghei Bagapş, a confirmat recent existenţa unor acorduri, potrivit cărora Rusia ar putea începe lucrările la o bază navală pentru flota rusească de la Marea Neagră, în portul abhaz Oceamcira, în cursul anului 2009.
În replică, ministerul Apărării de la Moscova a acuzat, marţi, Georgia că a capturat un militar rus în regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud. Autorităţile de la Tbilisi a dezminţit imediat informaţiile, afirmînd că militarul s-a predat poliţiei georgiene şi a cerut cetăţenie georgiană pentru a scăpa de condiţiile inacceptabile din armata rusă. Potrivit Ministerului rus, sergentul Aleksandr Gluhov a fost capturat de forţele armate georgiene şi dus la Tbilisi. Rusia a criticat luni şi raportul organizaţiei Human Rights Watch privind crimele de război comise în timpul conflictului ruso-georgian din august 2008, pentru controlul asupra Osetiei de Sud, afirmînd că acesta se bazează pe argumente lipsite de fundament. În raportul publicat săpătmîna trecută, organizaţia, al cărei sediu se află la New York, a acuzat Rusia şi Georgia că au provocat suferinţă civililor în timpul confruntării, iar miliţiile osete au recurs la epurare etnică împotriva georgienilor din teritoriul separatist.