Tiruri intense de arme automate se auzeau, ieri la prânz, în centrul capitalei siriene Damasc, au declarat martori. ”Rafale de arme automate se aud în Piaţa Sabeh Bahrat iar membri ai forţelor de securitate fug înarmaţi cu puşti Kalaşnikov către piaţă, unde se află sediul Băncii Centrale”, au declarat aceşti martori. Alte tiruri se auzeau şi pe strada Bagdad, o arteră importantă, situată în apropierea pieţei. Două căi de acces în piaţă au fost blocate, pentru o scurtă perioadă de timp, după care au fost redeschise circulaţiei. Aceste tiruri intervin în contextul în care unele cartiere din capitală, ostile regimului Bashar al-Assad, continuau să fie teatrul unor confruntări armate între rebeli şi armată. Unele dintre aceste cartiere erau mitraliate din elicopter. O coloană de fum negru era vizibilă, luni, deasupra cartierului al-Midan, situat în apropiere de centrul oraşului, bombardat începând de luni de forţele armate.
SCHIMB DE FOCURI LA FRONTIERĂ Frontiera dintre Liban şi Siria a fost, luni seară, teatrul unui schimb de focuri, a declarat un responsabil sirian cu securitatea. Acest schimb de focuri se adaugă listei de incidente frontaliere survenite în ultimele săptămâni, în aceeaşi zonă. Sursa nu a precizat dacă schimburile de focuri s-au soldat cu victime. ”Zgomotul unei explozii de obuz s-a auzit la Dababiyeh, care se află la nord de oraşul de coastă libanez Tripoli. Mai multe case au fost atinse de schimbul de focuri, inclusiv a mea”, a declarat primarul din Dababiyeh, George Abdallah. Acest incident s-a produs la doar o săptămână după ce forţele regimului sirian au lansat obuze spre teritoriul libanez şi la nouă zile după ce schimbul de focuri de la frontiera dintre Liban şi Siria s-a soldat cu moartea a două fetiţe şi rănirea mai multor persoane în nordul Libanului.
RUŞII, VEGHEAŢI DE NATO Serviciile de informaţii ale NATO au întărit supravegherea asupra navelor ruseşti de război care efectuează manevre în Atlantic şi Mediterană, a declarat un oficial al Ministerului rus al Apărării. Marinarii ruşi constată şi o întărire a controlului radioelectronic. Săptămâna trecută, un oficial rus anunţa că mai multe nave ruseşti din Nord, Baltica şi Marea Neagră întreprind exerciţii în Atlantic, Mediterana şi Marea Neagră. În acelaşi timp, presa relata că nave militare ruseşti transportă materiale de război siriene reparate în Rusia. Cargoul Alaed, care transporta, către Siria, rachete sol-aer şi elicoptere Mi-25 reparate în Rusia, a fost oprit de autorităţile britanice, în apropiere de coastele scoţiene, în luna iunie. El a trebuit să se întoarcă în Golful Kola din Marea Barents. Londra a declarat că este imposibil să fie lăsată să treacă o astfel de încărcătură, având în vedere embargo-ul asupra materialelor militare, impus regimului sirian. Rusia a negat acuzaţiile şi a subliniat că Alaed transporta elicoptere cumpărate de Siria de la fosta URSS şi că specialiştii ruşi au efectuat reparaţii la aceste aparate, în conformitate cu un contract încheiat înainte de declanşarea conflictului sirian.