To Brexit or not to Brexit, momentul adevărului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne luăm de-o grijă!

To Brexit or not to Brexit, momentul adevărului

Externe 23 Iunie 2016 / 17:07 591 accesări

David Cameron, un premier tânăr și ambițios, a aruncat o promisiune tentantă, aceea a unui referendum privind rămânerea Marii Britanii în UE, pentru a câștiga alegerile generale din 2015. A câștigat alegerile, iar promisiunea făcută trebuie respectată deși, la vremea aceea, nu se știe cât de conștient era de implicațiile ei majore. Nu se știe dacă britanicii, europenii și, de ce nu, întreaga lume meritau o astfel de provocare în plină criză cu Ucraina, cu Statul Islamic, cu refugiații și lista ar putea continua. Așadar, englezii s-au prezentat, joi, la urne, în referendumul care a încins imaginația întregii lumi și care ar putea reconfigura nu doar Uniunea Europeană, ci chiar integritatea teritorială a Regatului Unit, întrucât Scoția abia așteaptă un pretext de a-și vedea independența cu ochii, în contextul în care majoritatea scoțienilor ar vrea să rămână în UE, nu în afara ei.

În Marea Britanie, urnele au fost deschise de la ora locală 7.00 (9.00, ora României), pentru a fi închise apoi la 22.00 (00.00 ora României). De la finele anului trecut, aproximativ două milioane de britanici s-au înscris pe listele electorale, dar numărul potențialilor alegători ar putea ajunge la 4,65 milioane, un record de participare. Prezenţa la urne ar putea fi afectată de ploile torenţiale căzute la Londra şi în sud-estul ţării. Numeroase străzi au fost inundate, astfel că transportul a fost serios perturbat. Pompierii din Londra au avut circa 300 de solicitări, joi dimineaţă, cele mai multe pentru locuinţe inundate şi vehicule blocate în apă. O persoană a semnalat că un fulger i-a atins locuinţa.

Ultimele sondaje ale zilei de miercuri arătau că cei mai mulți locuitori ai Marii Britanii (52%) vor ca țara lor să nu iasă din UE. Premierul David Cameron a votat la Londra, după ce miercuri îndemnase britanicii să refuze Brexitul, precizând faptul că dacă vor rămâne în continuare, vor avea parte de mai multă siguranță. Pentru că marja de eroare este foarte mare, iar rezultatul preconizat este unul deosebit de strâns, televiziunile britanice au renunțat la exit poll-uri. O singură firmă realizează o cercetare online. Sondajul YouGov se bazează pe răspunsurile de la un grup preselecționat de persoane considerate reprezentative pentru componența electoratului, despre cum au votat la referendum, iar rezultatele sunt anunțate de Sky News, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare.

După cum spuneam, nu doar britanicii sunt afectați de rezultatul referendumului, ci și aproximativ trei milioane de cetățeni din alte state UE, inclusiv câteva sute de mii de români care locuiesc în Marea Britanie. Polonezii sunt cei mai numeroși dintre aceștia, aproximativ 800.000, urmați de irlandezi (383.000) și germani (301.000), conform celor mai recente date disponibile de la Biroul Național de Statistică. Numărul românilor și bulgarilor, în mod frecvent ținta campaniei în favoarea ieşirii din UE, în care au fost catalogați drept ”hoți de locuri de muncă” și ”asistați sociali”, se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000, dar este de așteptat ca numărul lor să fie mai mare.

Românii care trăiesc în Marea Britanie au păreri împărțite în ceea ce privește efectele referendumului, însă cei mai mulți spun că se vor descurca și în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE, potrivit Mediafax. ”Dacă au de gând să voteze pentru ieșire, urmează cel puțin zece ani de incertitudine atât pentru Marea Britanie, cât și pentru cetățenii străini. Țara asta nu mai produce nimic, export aproape zero. Lira va crește, pentru că toate domeniile se vor baza pe producția internă. Turismul va avea de suferit din cauza vizelor”, este de părere Laura Iancu, o tânără studentă care locuiește în Cardiff. ”Sunt sigură că Marea Britanie nu va ieși din UE. Toți britanicii cu care am vorbit votează contra. Li se pare o inepție”, a mai declarat Laura Iancu pentru Mediafax.

Peste tot în Europa, traderii și angajații s-au pregătit pentru cea mai lungă zi: aceea a votului pentru rămânerea Marii Britanii în UE, care se anunță a fi un nou record, atât în termeni de volatilitate de tranzacționare, cât și de... cafea consumată. ”Este o oportunitate unică pentru traderi, ceva ce nu s-a mai văzut de la Miercurea Neagră din 1992 (ziua când Guvernul britanic a retras lira din sistemul de schimb european)”, a spus un trader citat de Bloomberg. Toți bancherii așteaptă rezultatele votului, sondajele, orice urmă care să le indice direcția în care se îndreaptă Marea Britanie. ”Toate birourile sunt în modul de război. Volatilitatea este așteptată să explodeze”, a spus Frederic Ponzo, managing partner la GreySpark Partners, o firmă de consultanță. JPMorgan Chase a închiriat camere de hotel lângă Canary Wharf, la fel și Barclays, care chiar și-a trimis, miercuri, o parte din angajați acasă, pentru a fi odihniți astăzi. Având în vedere că sondajele arată o luptă strânsă între cele două tabere, traderii vor fi legați de butoanele ”sell” sau ”buy” (vinde sau cumpără) imediat ce primele rezultate vor fi făcute publice vineri dimineața.​

Taguri articol


12