Toader: Preşedintele, obligat să semneze decretul de revocare în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Toader: Preşedintele, obligat să semneze decretul de revocare în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial

Justiție 01 Iunie 2018 / 14:24 658 accesări

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că preşedintele va trebui să semneze decretul de revocare din funcţie a şefei DNA în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial şi afirmă că nu poate fi organizat un referendum pe tema respectării acestei decizii. În plus, Toader spune că existau de mult motive de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, dar ”nu a fost momentul”.

„Am văzut tot felul de opinii (...) cu privire la efectele deciziei şi momentul de la care se produc acele efecte. Prima precizare ar fi că nu există decizie a CCR care să nu producă efecte juridice, nu există decizie a CCR care să producă efecte juridice de la altă dată decât cea a publicării în Monitorul Oficial. Pentru preşedinte, obligaţia de a emite decretul revocării nu se naşe peste 30 de zile, sau 45 de zile, cum auzeam pe cineva. Obligaţia se naşte, apare imediat când se publică decizia în Monitor. Pentru că toate deciziile, aşa spune Constituţia, produs efecte de la publicarea în Monitrul Oficial”, a declarat Tudorel Toader, joi seară, la "România TV.

Întrebat ce s-ar întâmpla cu preşedintele adacă refuză punerea în aplicare a deciziei CCR, Tudorel Toader a afirmat că ”nimeni nu e mai presus de lege”.

”Toate deciziile Curţii sunt imperative, obligatorii, şi să nu o respecte, îmi este greu să îmi imaginez această variantă”, a mai spus Toader.

De asemenea, întrebat dacă preşedintele va fi obligat să accepte numirea viitorului şef al DNA, Toader a precizat că numirea se face în baza actualelor legi ale justiţiei: ministrul organizează un interviu, trimite la Secţia de procurori numele selectat, aceasta dă un aviz consultativ care e trimis la Ministerul Justiţiei, iar ministrul trimite preşedintelui care poate refuza o singură dată, conform unei decizii a CCR.

„Aceasta e procedura şi aş face următoarea deosebire: atunci când propui pe cineva, preşedinele pate să ţi-l refuze pentru o singură dată. Tu, ca ministru poţi să vii cu altă propunere, pentru că ave. 2.650 de procurori în ţară, avem bază de selecţie. Când ceri evocarea, nu ai decât să-l revoci pe cel care e în funcţie”, a ecplicat ministrul Justiţiei. În plus, acesta a spus că procedura de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi trebuia demarată demult.

”Eu a făcut o evaluare anul trecut, în martie, şi am spus că sunt motive, motive, motive, dar nu e momentul declanşării procedurii pentru că societatea nu vedea realitatea din DNA atât de bine ca astăzi. Nici astăzi nu vedem complet, că nu ştim totul, dar oamenii nu vedeau acestă realitate intolerabilă într-un stat de drept. Acuma s-au creat premisele cererii de revocare şi acuma CCR, fiind învestită, a dat această decizie”, a mai declarat Toader.

În legătură cu posibilitatea declanşării unui referendum în această situaţie, Toader a spus: „Nici preşedintele, nici Parlamentul, nici Guvernul, nimeni nu poate organiza referendum având ca obiect întrebarea următoare: «Respectăm sau nu respectăm decizia Curţii?»”.

Toader a afirmă că, dacă nu se mai vrea ca procurorul să fie sub autoritatea ministrului Justiţiei, trebuie revizuită Constituţia pentru eliminarea articolului 132 care prevede acest lucru.



12