Toamna debutează cu scumpiri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Seceta şi criza economică fac prăpăd

Toamna debutează cu scumpiri

Eveniment 01 Septembrie 2012 / 00:00 616 accesări

Preţul pâinii va creşte cu 20% în această toamnă, în timp ce carnea, laptele şi produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat în ultima perioadă România, dar şi pe fondul crizei economice de la nivel mondial, susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. „În cazul pâinii, de exemplu, majorarea preţului grâului cu 50% ar antrena o creştere a preţului pâinii pe real cu 40%, însă piaţa nu va putea să suporte, iar scumpirea efectivă va fi de 20%”, a spus Frumosu. Potrivit acestuia, majorarea preţului la alimente este determinată şi de absenţa unor măsuri adecvate în domeniul agriculturii. „Cu excepţia înfiinţării câtorva ferme mari, în Agricultură nu s-au luat, în ultimii ani, niciun fel de măsuri menite să contribuie la creşterea producţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, însă nu au făcut nimic în mod concret. Pe fondul secetei actuale s-a ajuns, în sfârşit, la concluzia că Agricultura trebuie sprijinită, deoarece dispune de un potenţial de hrănire a unei populaţii de până la patru ori mai mari decât cea a ţării noastre”, a spus preşedintele FSIA.

ALTE SCUMPIRI Preţul energiei electrice va creşte cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii, iar preţul gazelor naturale va creşte cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ. Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale, preţul va creşte de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici şi de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adăugat oficialul ANRE.

+ la apa potabilă, - la apa pluvială

Începând cu 1 septembrie, constănţenii nu mai plătesc apa meteorică (pluvială). Măsura a fost luată în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) de pe 17 august, la iniţiativa preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. Potrivit directorului SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe, în prezent, judeţul nostru este singurul din ţară care se bucură de o asemenea măsură. Potrivit directorului Stroe, valoarea apei meteorice reprezenta aproape 10% din valoarea totală a facturii unui abonat. În schimb, prima zi de toamnă aduce tarife actualizate cu rata inflaţiei la apa potabilă şi canalizare. Noile tarife sunt de 3,27 lei, fără TVA, pentru metrul cub de apă potabilă (de la 3 lei) şi de 2,91 de lei pentru canalizare, fără TVA (de la 2,67 lei). „Ca urmare a împrumutului luat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru a cofinanţa proiectul sectorial de mediu (în cadrul căruia RAJA a demarat o serie de investiţii la nivelul judeţului Constanţa şi Ialomiţa - n.r.), avem obligaţia contractuală ca, în fiecare an, să actualizăm preţurile practicate cu rata inflaţiei”, a declarat Felix Stroe.



12