Toamna plouă cu reclamaţii la ITM

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sezonul estival trece, reclamaţiile rămân

Toamna plouă cu reclamaţii la ITM

Social 03 Octombrie 2013 / 00:00 4780 accesări

Toamna plouă cu reclamaţii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa (ITM). Nu o spunem noi, o arată datele oferite de purtătorul de cuvânt al ITM Constanţa, Florina Vişan, care a declarat că, în septembrie, numărul reclamaţiilor înregistrate de inspectorii ITM creşte cu 50, comparativ cu restul lunilor anului, când numărul reclamaţiilor se menţine constant, în jur de 100 pe lună. Explicaţia este simplă: se termină sezonul estival, iar o parte dintre angajaţi realizează că au făcut muncă voluntară. Cele mai multe cazuri de acest gen se înregistrează la firmele de pază şi protecţie, urmate de firmele de construcţii, cele din comerţ şi firmele care au contracte în Şantierul Naval. Reclamaţiile vizează, în proporţie de 80%, drepturile salariale neplătite (salarii restante, bani de concedii, sporuri promise care nu se mai acordă). Însă lista sesizărilor depuse la ITM nu se opreşte aici. Potrivit Florinei Vişan, mulţi dintre angajaţi reclamă refuzul angajatorului de a elibera anumite documente (adeverinţe pentru depunerea la şomaj, cele care atestă vechimea în muncă, documente necesare la bancă). „Aici trebuie să fim foarte atenţi, să ne încadrăm în prevederile legale, pentru a putea beneficia de sprijin din partea autorităţilor în cazul în care avem probleme. Mai exact, conform Hotărârii de Guvern nr. 500/ 2011, patronul e obligat doar la cererea scrisă a angajatului să elibereze documentele solicitate de salariaţi, în termen de 15 zile. De cele mai multe ori, însă, angajaţii nu fac cereri scrise, ci, după mai multe insistenţe verbale nesoluţionate de angajator, apelează la ITM, fără nicio dovadă a demersului către patron”, sfătuieşte purtătorul de cuvânt. În evidenţa ITM regăsim, de asemenea, şi reclamaţii privind demisiile „forţate”. Sfatul vine şi în această situaţie din partea purtătorului de cuvânt al ITM, care îndeamnă la mai multă responsabilitate la semnarea contractelor, la evitarea iscălirii demisiilor în alb din prima zi de angajare. Nici clauzele contractuale nu par să fie respectate întocmai de către toţi angajatorii. Iar reclamaţiile sunt multe şi la acest capitol: fie nu se respectă data la care trebuie plătit salariul, nu se acordă echipamentele prevăzute în contractul de muncă sau nu se respectă perioada de preaviz. Inspectorii ITM primesc în continuare şi reclamaţii referitoare la angajări „la negru“, fără forme legale, în ciuda înăspririi controalelor şi a amenzilor.

DEPUNEREA RECLAMAŢIILOR „Sesizările se primesc în nume propriu, pe baza formularului pus la dispoziţie de ITM, însoţit de copia după cartea de identitate”, a spus Vişan, care a precizat că sesizările se pot depune la sediul ITM, situat pe strada Decebal, nr. 13 C, prin poştă. De asemenea, reclamanţii pot opta pentru varianta electronică, la adresa de e-mail itmconstanta@itmconstanta.ro.

CUM VERIFICI DACĂ MUNCEŞTI „LA NEGRU“ Dacă v-aţi angajat în ultima perioadă şi nu ştiţi dacă patronul a înregistrat contractul, puteţi să verificaţi legalitatea contractului. Un contract de muncă neînregistrat înseamnă lipsa plăţii contribuţiilor către sănătate, vechime mai puţină în muncă şi pierderea unor sume importante la calcularea pensiei. „Orice persoană care nu ştie dacă are un contract legal de muncă se poate adresa personal la ghişeul ITM, de unde poate primi toate datele în baza buletinului de identitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM. De asemenea, salariatul poate solicita angajatorului un extras din Registrul Evidenţă Salariaţi - REVISAL.

Taguri articol


12