„Toată lumea a plecat mulţumită de la Callatis”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac:

„Toată lumea a plecat mulţumită de la Callatis”

Monden 19 August 2008 / 00:00 693 accesări

După nouă ani de monotonie, Festivalul „Callatis” a cunoscut o efervescenţă la ediţia din acest an. Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, s-a implicat personal în organizarea acestei a zecea ediţii a evenimentului şi a fost recompensat, de către Asociaţia Romanima din Nurnberg, cu titlul de „primarul românilor de pretutindeni”. Despre festivalul care tocmai s-a încheiat, dar şi despre ediţia viitoare, edilul Mangaliei a vorbit într-un interviu acordat, în exclusivitate, cotidianului „Telegraf”.

Reporter: Ce credeţi despre această ediţie a festivalului?

Mihai Claudiu Tusac: Acest festival a fost un succes total, pe toate liniile. Tehnica, scenografia, artiştii, totul a fost net superior faţă de ediţiile de pînă acum. Am reuşit, cu acelaşi buget, ca festivalul să aibă loc în trei locaţii diferite. De exemplu, nu numai la Mangalia, dar şi la Neptun au avut loc spectacole susţinute de artişti de renume, precum „Compact”, Anna Lesko. Am realizat acest lucru pentru a sprijini agenţii economici care se plîngeau că în perioada „Callatis”-ului există un aflux de turişti în Mangalia, în timp ce celelalte staţiuni din sudul litoralului rămîneau nepopulate.

Rep: Cum vi s-au părut artiştii care au participat la festivalul din acest an?

M.C.T: Prin felul meu de a fi am încercat să schimb atmosfera din cadrul festivalului, care, pînă acum, a fost tensionată. Am încercat să schimb atmosfera de pe scenă, din culise, astfel încît să fie o ambianţă foarte plăcută în spatele scenei, să nu fie nimeni nemulţumit. Toată lumea s-a simţit bine, acest lucru a fost marea mea victorie, faptul că toată lumea a plecat mulţumită.

Rep: Ce înseamnă pentru dvs. titlul de „primar al românilor de pretutindeni”?

M.C.T: Pentru mine, acest titlu este foarte important, mă onorează, dar, în acelaşi timp, mă şi obligă. Faptul că, în perioada Festivalului „Callatis”, am declarat Mangalia drept capitala românilor de pretutindeni a încîntat presa de limbă română din străinătate. Eu ştiu ce înseamnă să locuieşti în străinătate, pentru că sînt şi cetăţean belgian. Am pus suflet în Simpozionul Românilor de Pretutindeni „Hai Acasă!“, le-am oferit celor care au participat la acest eveniment o carte de identitate pe care scrie „cetăţean al Mangaliei”. Titlul de „primar al românilor de pretutindeni” mă obligă să fiu mai exigent cu organizarea Simpozionului Românilor de Pretutindeni, voi insista şi pe lîngă Guvern, pentru ca acesta să facă mai multe pentru românii aflaţi în străinătate. Adevăraţii ambasadori ai României sînt românii plecaţi în străinătate.

Rep: Credeţi că reacţia publicului a fost pe măsura aşteptărilor artiştilor şi organizatorilor?

M.C.T: Da, publicul a fost superb! Schimbînd poziţia scenei, am schimbat şi poziţia publicului, au existat aprox. 2.000 de scaune, nu a mai fost o aşezare haotică.

Rep: Cum va fi ediţia din 2009 a festivalului?

M.C.T: La ediţia de anul viitor vreau să organizez evenimente în toate staţiunile din sudul litoralului, pentru că voi ţine cont de doleanţele agenţilor economici. Nu va mai fi un aflux de turişti doar spre Mangalia în perioada festivalului. În plus, vreau să facem o alee adevărată a stelelor de mare, ca şi în străinătate, astfel ca lumea să se poată plimba pe această alee.

Rep: Care seară a festivalului v-a plăcut cel mai mult?

M.C.T: Nu pot să spun că a fost o seară care mi-a plăcut cel mai mult, în schimb, m-a impresionat seara de folclor. Celelalte seri au fost echilibrate, au fost momente „de suflet”, momente antrenante, iar cele patru trupe din străinătate (n.r.: „Culture Beat”, „Eruption”, „September” şi „East 17”) au adus melodii frumoase la Mangalia.

Taguri articol


12