Toate drumurile Constanţei, închise

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Măsuri extreme

Toate drumurile Constanţei, închise

Social 30 Ianuarie 2014 / 00:00 1084 accesări

Viscolul din urmă cu două zile a fost doar un preambul pentru urgia care avea să se abată ieri asupra judeţului Constanţa. Pentru prima dată în istoria recentă a ţinutului dintre Dunăre şi Mare, autorităţile statului au impus o stare de alertă pe fondul instituirii unui cod roşu, o altă premieră pentru Constanţa, de viscol şi ninsoare. Ziua de ieri a început la Constanţa cu o ploaie (urmare a ciclonului mediteranean) ce s-a transformat, treptat, în lapoviţă şi imediat în ninsoare. Şi a nins cu atâta putere încât, după ce au început să se formeze troienele, prefectul Constanţei, Eugen Bola, a luat hotărârea, după o consultare prealabilă cu vicepremierul Liviu Dragnea, să interzică circulaţia autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţ. Cu alte cuvinte, nimeni nu a mai avut voie să se aventureze pe drumurile publice. Măsura a intrat în vigoare de la ora 17.00, la trei ceasuri după ce meteorologii au introdus codul roşu de viscol şi ninsori. Decizia este fără precedent, dar, au spus autorităţile, aceasta a fost luată pentru a nu pune în pericol viaţa cuiva. Totodată, prefectul Constanţei a dat ordin primarilor de comune şi oraşe din judeţ să împiedice, la rândul lor, ieşirea din localitate a autovehiculelor, mai puţin a celor folosite în situaţii de urgenţă. „Este o măsură de precauţie pentru ca cetăţenii să nu rămână blocaţi în nămeţi”, a spus Bola. Şi totuşi, pentru mulţi cetăţeni care îşi au serviciul în Constanţa, dar domiciliază în localităţile învecinate - Eforie Nord, Valu lui Traian, Murfatlar şi Ovidiu -, autorităţile au făcut o excepţie de la regulă, în sensul că au permis circulaţia controlată a autovehiculelor. „S-au format coloane de maşini, care au fost însoţite de maşini de poliţie şi de utilaje de deszăpezire. Nimeni nu a plecat de capul lui”, a spus Bola. Pe de altă parte, pentru cei care lucrează în alte localităţi decât cele de domiciliu, primăriile din judeţ au pus la dispoziţie spaţii de cazare. În ediţia online a ziarului „Telegraf“, în pagina de social, puteţi găsi, pe localităţi, lista spaţiilor de cazare amenajate de autorităţi pentru persoanele blocate în trafic sau pentru cele fără adăpost.

INTERVENŢII Instituirea codului roşu de viscol a determinat conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) să constituie Comandamentul de Urgenţă, care funcţionează la sediul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP), sub conducerea vicepreşedintelui CJC Cristian Darie. Potrivit acestuia, utilajele RAJDP au lucrat non-stop pentru deszăpezirea maşinilor prinse în nămeţi. Şi nu au fost puţine cazurile în care autovehiculele nu au mai putut înainta. „Regia a scos la lupta cu nămeţii peste 100 de utilaje şi 200 de oameni, care au asigurat deplasarea de urgenţă a convoaielor organizate de aprovizionare, pentru alte intervenţii de urgenţă, dar şi pentru cei care au avut maşinile înzăpezite. Au fost sute de astfel de intervenţii”, a spus Darie. La rândul său, directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, a adăugat că utilajele RAJDP Constanţa sunt pregătite să intervină şi să răspundă în continuare oricărei solicitări venite din partea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, Gâmbuţeanu a precizat că astăzi, după încetarea intemperiilor, maşinile şi angajaţii Regiei vor începe marea bătălie pentru deszăpezirea tuturor drumurilor judeţene. În lupta cu viscolul şi ninsoarea s-au aruncat şi membrii clubului Off-Road din Dobrogea. Patru autovehicule 4x4 ale clubului s-au pus la dispoziţia autorităţilor judeţene, în vederea recuperării persoanelor blocate în zăpadă.

În altă ordine de idei, din cauza viscolului de ieri, numeroase localităţi din judeţ au rămas fără curent electric şi apă: Bugeag, Gârliţa, Galiţa, Esechioi, Ostrov, Gorun, Carvăn, Lipniţa, Oltina, Răzoare şi Moşneni.

Mobilizare fără precedent

Instituirea stării de alertă a însemnat o mobilizare a tuturor autorităţilor statului. De la prefectul Eugen Bola şi până la primarii de comună, toată lumea - inclusiv drumari, poliţie, jandarmerie, chiar şi militari - a fost pregătită pentru ceea ce este mai rău. „Prefecţii au misiunea de a şti, cu exactitate, toate localităţile izolate, toate persoanele care au nevoi medicale şi ce nevoi au primarii. Nimic nu trebuie scăpat şi fiecare cetăţean este important”, a transmis, aseară, vicepremierul Dragnea într-o videoconferinţă a Comandamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, el a cerut ca, după ce trece viscolul, să fie deszăpezite toate drumurile. „Nicio uliţă nu trebuie să vă scape”, a conchis vicepremierul. De partea cealaltă, prefectul Bola i-a spus vicepremierului că primarii din judeţul Constanţa au solicitat 13 tone de motorină pentru deszăpezirea drumurilor. În plus, el a adăugat că în lupta cu troienele a cerut ajutorul a două unităţi militare din Murfatlar şi Topraisar, care au pus la dispoziţie trei utilaje: un autogreder, un autocamion şi un autotractor. De la instituirea codului roşu, 15 ambulanţe, 62 de autoturisme cu aproximativ 140 de persoane şi 21 de autotrenuri au fost însoţite de utilajele RAJDP.



12